Kirkwall, Orkneys, 23 juni 2007

Kirkwall, Orkney Islands, vrijdag 22 juni 2007
 
We zijn hier op 21 juni, 4 dagen na ons vertrek uit Muiden, in de Marina afgemeerd. De Marina is pas een paar jaar oud en van alle faciliteiten voorzien. De havenmeester is een man zoals die alleen in Engeland kan bestaan, met een zwarte attaché koffer, uiterst beleefd, zeer behulpzaam en een bekakt loopje. Bij de aanloop zagen we al een Nederlandse vlag aan een van de masten hangen. Maar eenmaal binnen bevonden we ons tussen een hele Nederlandse vloot van 36 deelnemers aan de Driehoek Noordzee van de NVvK. Onder de deelnemers de “Annies”, onder de vlag van de KNZ&RV, van Aitsjke en Pieter de Jong. Het weerzien met hen was hartelijk en het was leuk om hen juist hier weer te treffen.
 
Kirkwall heeft een indrukwekkende, zeer oude kathedraal, genoemd naar St. Magnus. Hij was de pacifist die met zijn oorlogszuchtige neef Haakon, in de 12e eeuw na Christus, als erfgenamen de heerschappij over de Orkneys verworven hadden. In de bloedvete liet Haakon zijn neef Magnus op lafhartige wijze vermoorden. De geest van Magnus als martelaar bleef echter rondwaren. De zoon van Haakon, Reginold, liet de Kathedraal, als een teken van eerherstel voor Magnus, in het jaar 1120 bouwen. Zowel Magnus als Reginold werden heilig verklaard. Beide werden begraven in de Kathedraal die nog steeds in het centrum van Kirkwall staat.
 
We hebben weliswaar wat klusjes te doen, waaronder de reparatie van een lekkende waterpomp op de motor, maar we gingen toch op pad om een autootje te huren, want in het weekend komt er toch geen monteur. We wisten de laatste beschikbare huurauto te vinden, en gingen meteen op pad. We waren nog niet geheel hersteld van de overtocht, maar geen auto was geen alternatief. Dus rijden met het stuur aan de verkeerde kant, aan de verkeerde kant van de weg. Eerst naar de Churchill Barriers, uit de 2e WO, Met inzet van Italiaanse krijgsgevangenen aangelegd om de Engelse oorlogsvloot in Scapa Flow te beschermen. Een overblijfsel is de Italian Chapel, die werd gemaakt uit twee oude Nissenhutten en van binnen prachtig werd gedecoreerd (door de krijgsgevangenen zelf) met ornamenten en tegelwerk. Pas als je goed kijkt zie je dat het allemaal "trompe l´œil" schilderwerk is. Het ding staat er nog in volle glorie, alleen de kerkklok die oorspronkelijk van karton was (voor de foto) bij de inzegening is nu vervangen door een bronzen exemplaar.
 
’s Avonds waren we op bezoek bij Pieter en Aitsjke. Daarna stortten we beide door onze hoeven en vielen vroeg in een tomeloos diepe slaap die pas de volgende dag om een uur of 10 eindigde. Met hulp van de havenmeester maakten we een afspraak met de Volvo Penta monteur die, hopelijk maandag, nieuwe onderdelen voor de waterpomp heeft en die komt installeren. Daarmee wordt maandag de klusdag in onze agenda. Vandaag zijn we weer toeristen, die de dag begonnen met anderhalf uur internet oefeningen om deze nieuwe website onder de knie te krijgen. Op zich een oefening vol met verrassingen. Maar we kregen 20 nieuw foto´s in het fotoalbum, en zowaar ook een paar plaatjes in de tekst. Nieuwe tekst lukte niet omdat onze tijd op de computer van de Public Library op was. Daarna in de auto gestapt voor een tocht door het landschap van Orkney Mainland naar Stromness. We wisten niet dat er zoveel verschillende schakeringen van de kleur groen bestaan als er hier in het landschap voorkomen. Onder een dicht wolkendek en een dunne nevel wekt dit land een mysterieuze sfeer op. Behalve de kleuren groen is grijs de enige andere kleur die alles overheerst. De uitzichten zijn fenomenaal en alles is zeer inspirerend. Kijk in het album naar een paar van de foto´s die we op deze dag maakten. De tijd is hier in alle opzichten stil blijven staan. In Stromness werd de bron waaruit de schepen van de Hudson Bay Company, waaronder die onder het commando van Capt. Cook en van Sir John Franklin, drinkwater innamen, pas in 1931 gesloten. Het land staat hier vol met monumentale mansions en castles, sommige als ruïne, sommige nog in volle glorie. We eindigden onze rondtour met een biertje in de Kirkwall Sailing Club, waar we in het gasten boek een aantekening maakten dat we hier met de PdD zijn geweest.
Michiel & Robert