Kirkwall, 24 juni 2007

We zijn er nog niet aan gewend dat het daglicht hier pas na 11 uur ’s avonds verdwijnt. Daardoor gaan we veel te laat slapen, drinken we te lang veel bier en blijven we te lang slapen. Dat gebeurde gisteren morgen ook. Daardoor zaten we pas om half twaalf in het internet café, want een mens wil toch wel ordentelijk douchen en ontbijten, voordat de dag echt kan beginnen. We krijgen het beheer van de website toch geleidelijk onder de knie. Uploaden van foto´s; nieuwe tekst er bij; fotootjes in de tekst plaatsen, het lukt zowaar. Robert, uitgebreid aan het Skype telefoneren met zijn familie, ikzelf als winnaar uit het gevecht met het internet.
 
Veel, d.w.z. 120, leuke e-mails opgehaald. Ik hoop dat jullie accepteren dat ik we die niet allemaal kunnen beantwoorden, maar blijf alsjeblieft sturen. Het is erg leuk om te merken en te voelen hoe onze achterban met ons meeleeft.
 
´s middags weer in ons huurautootje gestapt, dit maal naar het Oosten om daar de kust te verkennen. Indrukwekkende kloven en hoge kliffen, schitterende fauna, flora en vergezichten over zee en land. Het land is hier zo uitgestrekt en ruim, dat het niet in de zoeker van een camera past. We probeerden met veel foto´s er toch iets van vast te leggen. We liepen in een uur naar Mull Head, het landhoofd waarop we de Orkneys zijn aangelopen en ook in een uur weer terug . Op de terugweg waren we alleen met de natuur en met een wel zeer agressieve meeuw die ons bleef aanvallen om ons als indringers uit zijn gebied te verdrijven. Voor de aanvallen moesten we soms echt plat op de grond om zijn op ons gerichte, krijsende duikvluchten, te ontwijken.
 
Er is iets bijzonders met de gebouwen en huizen hier in Orkney. Er zijn maar drie kleuren, waarin alles wordt gebouwd, namelijk de kleuren grijs, grijs en ook nog grijs. Schijnbaar kun je na verkregen toestemming ook nog een gebouw neerzetten in de kleur grijs. Samen met de vele kleurschakeringen die de natuur hier heeft en het bijzondere licht dat over het landschap hangt, ontstaat er een mystieke indruk, zoals het in Schotland zou moeten zijn. Ten slotte zijn de Orkneys een deel van Schotland en daar komen ze graag voor uit.
 
We hebben het ´s avonds in "onze kroeg" aan de haven, maar afgedronken met een biertje. Gelukkig werd Foppe de Haan, met "zijn" jong oranje in diezelfde kroeg Europees kampioen voetballen onder de 21 jaar. Hoewel Robert en ik allebei niets met voetballen hebben, zaten we deze avond toch opeens op voetballen. Vandaag, zondag 24 juni 2007, is dat gelukkig weer over.
 
Vandaag moesten we onze auto om half twee weer inleveren, dus vroeg op pad. Dit maal naar de heuvels in het midden van het eiland. Er was minder mist en zowaar enige tekening in de wolken. ´s Middags zelfs zon, maar het blijft hier veel te koud voor de tijd van het jaar. We liepen naar de top van een van de hoogste heuvels. Het uitzicht daar prikkelde weer onze fantasie. Dat gebeurde vooral nadat we eerst in een prehistorische nederzetting van 4000 BC (da's echt oud) waren geweest en we ook meerdere mysterieuze cirkels van grote rechtopstaande stenen, net zo als bij Stonehenge in Zuid Engeland, hadden bezocht.
 
We vonden in een muziekschool in het centrum van Kirkwall een soort tearoom, waar we lunchten met de lekkerste panini’s die je je kunt voorstellen. Terug aan boord bleek de multimeter voor ons energiebeheer te zijn uitgevallen. Dat is het instrument waar ik het meest op kijk van alle instrumenten aan boord. Kortom een echt probleem. Na lang speurwerk, meten, analyseren en deduceren, vonden we dat een van de twee zekeringen van het instrument gecorrodeerd was en, waarschijnlijk daardoor, kapot gegaan. Robert is daar niet alleen veel geduldiger, maar ook veel handiger in dan ik. Een grote opluchting toen het ding het na anderhalf uur weer deed! Toen we toch de boot vol met metertjes en gereedschap hadden liggen hebben we ook maar de aansluiting van de i-Pods op de CD speler ingang van de radio weer in orde gemaakt. Wat daar precies aan de hand was, weten we nog steeds niet, maar nadat we alles hadden gedemonteerd weer opnieuw hadden aangesloten en geïnstalleerd werkte alles weer. We hebben weer muziek uit alle speakers.
 
Morgen is Fleur jarig en hebben wij een klusdag. Als jullie blijven lezen, blijven wij schrijven. Tot dan!