Twee toeristen op Shetland Tour

Lerwick, 30 juni 2007

Met onze gehuurde Renault Clio (sport!) om 0900 op pad naar Sumburgh Head, in het uiterste Zuiden van Shetland. Onderweg enige tussenstops voor de mooie foto momenten. Die waren er zeker. Het was de hele dag "pissend" mooi weer. En de uitzichten hier zijn adembenemend. I.t.t. Orkney heeft alles hier kleur, zelfs de huizen (hoewel het grijs van Schotland nog wel overheerst) We stopten ook voor twee voorhistorische sites (z.g. 4000 jaar oud), maar we vonden het nep gehalte te hoog om de entreeprijs er voor over te hebben. De verhalen er bij zijn wel leuk en je realiseert je hoe lang er hier al vroege vormen beschaving van beschaving waren. Je vraagt je dan af, hoe die mensen (boeren) hier gekomen zijn, voor dat de Noormannen Shetland innamen.

 Sumburgh Head werd het hoogte punt van onze dag. Niet in de laatste plaats doordat we oog in oog kwamen met een kolonie Puffins, die we soms tot op een paar meter konden benaderen. Veel foto's. Behalve Puffins (papegaaiduikers)ook enorme kolonies van allerlei andere zeevogels die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen. we bleven er ruim een uur, wandelden rond de vuurtoren, keken met afgrijzen in de diepte van de steile rotsen en de kolkende zee er onder en maakten veel foto's van de uitzichten rondom.

Terug reden we langs de Westkust en stopten bij het strand van het dorpje Bigton. Hier komt de zee van twee kanten op het strand omdat het een natuurlijke brug vormt naar een eiland voor de kust. We lunchten met King Prawn Rolls (een soort garnalen saucijzebroodjes) in Scalloway (vroeger de hoofdstad) met het Scalloway Castle, gebouwd in 1405. Het verkeerd nog in een redelijk goede staat en we konden er zo maar inlopen. Ons was geadviseerd om naar de uiterste Noordwest punt van Shetland te rijden voor de echte spectaculaire uitzichten. Kon het dan nog spectaculairder worden dan vanaf Sumburgh Head? We reden door de vallei van Tingwall, waar de Vikingen hun parlementaire bijeenkomsten in het veld hielden. Uiteindelijk naar Esha Ness. De auto rit van een uur was inderdaad de moeite waard. Prachtig landschap met glooiende heuvels, fjorden, Lochs, Wicks, Firths, Rotsen, schapen, haventjes, Brochs, Holms, ankerplaatsen en bijna geen mensen. Toen we de auto om half zeven 's avonds weer bij de verhuurder teruG brachten, hadden we ca. 250 km gereden, maar erg tevreden.

Gelukkig was Robert zo slim geweest om enige van onze nieuw ingekochte biertjes 's ochtends meteen in de ijskast te leggen. Dat was lekker thuis komen, eenmaal terug aan boord. 's avonds nog een serieuze poging gedaan om wat orde te brengen in de 100-en foto's die we maakten, maar na het biertje op de Lerwick Boat club om de laatste ponden op te maken, vielen we toch in slaap. Morgen gaan we naar de Whale Firth, een lange diepe Fjord aan de N-kant van het eiland Yell, om daar te ankeren, voordat we naar de Far Oer gaan.

Robert & Michiel