PdD op 6 en 7 juli

Vrijdag 6 & zaterdag 7 juli 2007

Vrijdag werd een dag van het afwerken van een lijstje. We gingen op zoek naar een shipchandler die voor ons een oplossing zou hebben voor de gebroken klem handel van het 2e rif. Uiteindelijk werden we naar Dominique verwezen, die aluminium lasser is op een van de werven voor grote schepen in Tórshavn. Dominique bleek een fransman te zijn, waardoor we opeens onze behendigheid in de Franse taal konden oefenen. Bovenal was hij aardig, bovendien handig en het koste niks.

Met onze Noorse buren bogen we ons over de ijsberichten van het Deense Meteorologisch Instituut (kijk op www.dmi.dk) we kwamen tot de conclusie dat het er op dit moment niet hoopvol uit ziet. Er is nog veel te veel ijs en daar waar je wel kunt varen, barst het nog van de ijsbergen (veel te veel zwarte driehoekjes op de ijskaart van Cap Farvel). Help maar duimen dat het snel verbeterd. We hebben nog tijd, De Noren vertrokken vandaag. Zij willen gaan skiën op de Oostkust van Groenland. Ze kunnen beter schaatsen meenemen, want de hele Oostkust van Groenland is nog knalrood (= vast ijs)

We gingen nog maar eens bij onze vriendjes van het havenkantoor langs om af te rekenen en een nieuwe kaart voor de walstroom te halen. Ook weer een leuk praatje met een schitterend uitzicht vanuit hun kantoor hoog boven de haven

De beloofde foto's voor de site gingen het internet op en we zaten een middagje lekker te klooien met een biertje in de bar van het Tórshavn Hotel, achter onze laptops. Mailtjes beantwoord. Mailboxes opgeruimd. Pogingen om te Skypen strandden, omdat de verbinding te traag was.

We waren cultureel bezig in het Museum of National History. De Faeröer bestaat uit een paar toch wel heel bijzondere steenklompen die boven water uitsteken en die een bijzonder flora en fauna hebben. Alles is heel sterk aan IJsland gerelateerd.

We lieten ons informeren over plaats en tijdstip van de roeiwedstrijden morgen, waar we met de PdD heen zullen gaan.

Lange wandeling naar het moderne en goede shopping center, waar we van alles uit de schappen haalden, dat ons nuttig leek met het oog op onze a.s. tocht naar IJsland.

Onze avondmaaltijd bestond uit een kaasfondue (ook gekocht in het Shopping Center) aan boord met een flesje wijn erbij.

Op advies van het Tourist Office wandelden we naar het Nordic House, een cultureel centrum net buiten Tórshavn. Een prachtig gebouw, maar veel meer dan een groep luidruchtig volksdansende oude van dagen had het niet te bieden. De kunst galerie viel tegen. De film over een recente vulkaanuitbarsting op IJsland was indrukwekkend, maar in het Føroyarees, dus we verstonden er niets van. Gelukkig verkochten ze wel biertjes in de kantine en de wandeling terug was prachtig, helling af en het wordt hier niet donker.

Zaterdag stonden we op tijd op, want het tij moet je hier niet missen. Voor ons vertrek eerst de dieseltanks vullen, maar dat ging mis. De pomp op de kade is zelfbediening en geen van onze creditcards kregen de genade van het apparaat. Geen bediende te vinden (zaterdag). Een lokale visser hielp door ons zijn kaart te lenen. En die werkte wel. Tank vol. 270 kronen op de teller en geen kronen meer in onze zak. Laat maar zitten zij de visser met een brede grens. Blij dat ik jullie heb kunnen helpen. Goede reis naar Reykjavik. Het bestaat dus echt nog! Gelukkig had ik nog een mooie fles wijn achter de leuning van de bank liggen, en daar was hij weer de koning te rijk mee.

Voor de 7 mijl Strendur, waar de roeiwedstrijden plaats vinden, hesen we de zeilen niet. Lekker lui op de motor. We hadden toch ook tegenwind. De roeiwedstrijden waren leuk. Veel publiek. Veel enthousiasme. Erg goed georganiseerd. Sport op hoog niveau in alle klassen van mannen, vrouwen, jongens, meisjes, whalers met 6, 8 en 10 riemen. Bier wordt er niet verkocht. Op de wal is veel te doen, t/m een schiettent toe. We legden de PdD tegen een vissersboot net voorbij de finishlijn en we wandelden over het wedstrijdterrein. We ontmoetten weer het vrouwenteam uit Tórshavn, dat ook enige malen aan de WPGC op de Isles of Scilly mee deed. Zij wonnen hun wedstrijd met grote overmacht.

Terug in Strendur legden we de boot nu aan de visserskade. De haven voor de kleinere vonden we toch te ondiep. Bij het wegvaren om naar de roeiwedstrijden, lagen we met de kiel al op de grond. Vanavond vroeg naar bed, morgen om 6 uur UT willen we op weg zijn naar IJsland.

Dank voor alle reacties op de site. Blijf sturen. We kunnen niet alles beantwoorde, maar we lezen ze allemaal wel.

Michiel & Robert