18 juli 2007

Er is veel gebeurd in de afgelopen dagen. Maandag werd een Reykjavik dag, waarop we te voet in twee uur naar het Meteorologisch Instituut liepen. We werden zeer gastvrij ontvangen en te woord gestaan door de hoofdmeteoroloog over weersverwachtingen en de ijssituatie bij Groenland. Hij bevestigde dat we er niet verstandig aan doen om nu al weg te gaan. Wacht tot het einde van de week. Kom vrijdagavond om 20.00 uur nog een keer langs dan heb ik tot 21.00 de tijd voor jullie. Dat gaan we dus doen. Helemaal buiten Reykjavik, op een heuvel  ligt ook het distributie centrum voor warm water (stadsverwarming) met een prachtig uitzicht over de haven. Er ligt ook een geiser naast, maar die is nep. De echte gaan we later nog wel bezoeken. Ook de Kathedraal (Luthers) was de moeite van een omweg waard.

We ondernamen ook vele pogingen om gedemineraliseerd water te kopen voor in de accu's, maar die pogingen strandden allemaal. Bij een grage bedrijf vertelden ze ons dat hier in IJsland er gewoon kraanwater in de accu's wordt gedaan. Dat vinden we best voor hen, maar niet voor de accu's van de Pas de Deux. Gelukkig had ik nog net genoeg liters uit Nederland en zijn de accu's helemaal in orde.

Gedurende een prachtige avond/nacht waarin het weer niet donker werd, wachten we op de vier vrienden van Robert  en op Arjen Duyve. Arjen komt hier als opstapper aan boord van de Pas de Deux en zal pas weer ergens in Canada afstappen. Na vandaag stapt Robert voor een maandje af. Hij gaat eerst met zijn vrienden in een 4WD IJsland onveilig maken. Robert 's aanwezigheid in IJsland was voor hen een mooi excuus om ook hier naar toe te komen. Daarna gaat Robert met Emmy en Matthijs een tijdje vakantie vieren in een warm land. Wij blijven nog een tijdje in deze koudere streken, waar de kou eigenlijk best mee valt. De heren zaten toevallig allemaal in hetzelfde vliegtuig hier naar toe. Arjen kreeg daardoor een heel prettige lift naar de Pas de Deux en konden we Robert 's vrienden (2 x René, Hieron en Rob) een "welkom op de Pas de Deux  biertje" aanbieden, voordat zij met een tijdwinst van twee uur op Nederland, naar hun hotel gingen.

Dinsdag werd de dag van het tijdelijk afscheid van Robert. Ik zal hem missen. Hieron heeft een mooie tocht voor hen over IJsland uitgezet. Na de koffie vooraf aan het afscheid van de heren in hun 4WD, werd het aan boord van de Pas de Deux klussen geblazen. Tevens een nuttige inwerk stage voor Arjen om de boot te leren kennen. Algehele controle van de mast. Nieuwe lamp in het toplicht. Nieuwe radarreflector in de mast. Lekkend raam aan SB dicht gemaakt met nieuwe Sika. Reeflijnen in de giek gewisseld en een lange lijst van allerlei andere kleinere puntjes. Ook de apotheek, heeft geen gedemineraliseerd water. We sloten de dag af met een koud biertje in de zon op het terras van Café Paris aan het park in het centrum (’t kost wat, maar dan heb je ook wat). Dat was dan Arjen’s eerste dag aan boord.

Woensdag werd de dag van het gevecht met de kachel. Die doet het weliswaar heel goed, maar gaat op onregelmatige momenten veel rook maken. Dat is niet erg, maar wel vervelend. De kachel zit diep in de bakskist en het kost dus veel gymnastiek om daar in en ook weer om er uit te komen. Veel gesleutel, veel gedoe, geen resultaat. We laten het maar zo. We zaten lang samen met Herman om alle kaarten te vergelijken en te beoordelen of we voldoende details hebben van alle plaatsen waar we naar toe willen kunnen gaan. ‘s Middags fietsten we half Reykjavik af op zoek naar de kaartenkamer om te checken of we alles aan boord hebben. De enig detail kaart die we evt. nodig hebben voor de kust van Labrador, hadden zij niet. Vooralsnog was het een geruststelling om te merken dat we onze voorbereiding op dit punt in Nederland goed hadden gedaan. Toen alles klaar was, kwamen we redelijk uitgeput terug met een zak met koude biertje die we hebben gedeeld met Herman en Rian voor het lenen van hun fietsen. 's Avonds kwam de hengelsport boot ons weer verse vis brengen, die we toen ook maar gezamenlijk hebben opgegeten, nadat Rian ze had klaar gemaakt in het kombuis van de Lyra. Voor morgen hebben we een auto gehuurd en gaan we me z'n vieren op het pad van de Golden Circle van IJsland.

Michiel