Op weg naar labrador

14 augustus 2007, 06:45 uur UT
59° 30' Noord &  048° 07' West

Gisteren om 10:00 uur UT (08.00 lokale tijd) zijn we uit Groenland vertrokken. De Lyra blijft nog een dag langer in Narsaq. Voor ons was het weer voldoende opgeklaard en de verwachte zeegang afgenomen tot max. 2,5 m, om de sprong naar Canada te gaan maken. Wellicht zien we de Lyra nog aan de kust van Labrador, maar uiteindelijk zullen zij hun reis voortzetten richting Montreal, als de Pas de Deux naar Nova Scotia vaart.

De avond voor ons vertrek aten we samen met Herman en Rian, door Arjen gebakken, pannenkoeken aan boord van de Pas de Deux. Van Arjen kreeg ik als aandenken aan Groenland een prachtig fotoboek over ZW Groenland, waar ik zelf al een paar maal mee in mijn handen had gestaan, maar wat ik steeds te duur vond. Een cadeau waar ik erg blij mee ben. Met de Lyra zullen we voorlopig dagelijks, via HF radio of sat phone, contact houden. Wellicht zien we elkaar nog in Labrador, wellicht in Cartwright.

Gisteren ochtend voeren eerst de windstillSkovfjord uit, waar we nog slalom moesten varen door het ijs. Na 20 mijl op open water zagen we geen IJsbergen meer voor ons. Die liggen weer op ons te wachten als we de Labrador kust aanlopen. Het aantal neemt wel af. We hebben nu weinig wind. We zijn aan het motorzeilen. Sinds vannacht veel mist, dus de radar staat aan. Die heeft echter, tot nu toe net zo als wij, niets gezien. Voor ons ligt een gebied met veel regen met tegenwind van 25 kopen. We zijn nog niet in Canada, maar we hebben wel goede moed. Arjen slaapt, het wordt nu langzaam licht en ik ga buiten kijken of we al wat meer kunnen zien.

Michiel