Baddeck, Nova Scotia

Baddeck, Nova Scotia
Donderdag, 30 augustus 2007
 
We zijn op de meren van het Cape Breton Island, in het NO van Nova Scotia. Er gebeuren hier allerlei dingen die we al tijden niet meer hebben gezien:
-          we lopen in korte broeken en t-shirts
-          geen sokken meer nodig in je schoenen
-          het bier in de ijskast is weer kouder dan het bier uit de bilge
-          er komen bikini’s voorbij in rubberboten
-          de luchtvochtigheid in de kajuit is beneden de 40% (eergisteren nog 81%)
-          de GSM telefoons doen het weer
Kortom, de luchttemperatuur is 26ºC en het water is 20ºC, en het is prachtig weer. We waren er wel een keer aan toe. Het zal weliswaar niet zo blijven, want er zitten wat storingen in het verschiet, maar het is wel mooi mee genomen.
 
Nadat we bij Cape Cormorant Newfoundland hadden verlaten is het weer snel verbeterd. De wind kwam weliswaar niet uit het NW zoals voorspeld, maar bleef westelijk. We konden wel hele stukken mooi zeilen. Totdat de wind stierf, naar het ZW draaide, en we weer een motorboot werden. We kwamen aan in Ingonish harbour in Nova Scotia. Volgens de pilot is “..the scenery like sailing in a Scottish loch” en dat was niet overdreven. We vonden een idyllische ligplaats aan een half vervallen en verlaten wharf in een cove in het NO van de baai. We lagen middenin het Cape Breton National Park. De beren lopen hier vrij rond. In Canada is het niet zo als in Nederland dat er dan meteen een hek omheen wordt gezet en je er niet meer in mag. Hier staat gewoon op een bordje dat je niet moet weglopen voor een beer, omdat die toch sneller is dan jij en dat je ook niet in een boom moet klimmen, want de beer klimt ook beter en sneller dan een mens. Gewoon naar hem kijken en praten tegen het beest en je langzaam bovenwinds begeven zodat de beer weet waar je bent en je niet uit angst aanvalt. Alleen een beer die zich bedreigd voelt is gevaarlijk. Overigens, zagen wij zelf geen enkele beer (De Lyra zag er in Labrador wel eentje), maar we maakten wel een lange wandeling, door het bos waar di borden over het gedrag van de beren stonden, naar de Keltic Lodge, waar ze lokaal gebrouwen tapbier en uitstekende pizza’s serveerden in het restaurant.
 
De volgende dag, woensdag, begon de dag met een mooi door Arjen gekookt ontbijt in de kuip met de schitterende omgeving van het park en Ingonish harbour om ons heen. Aan de overkant van de baai hadden we uitzicht op een skilift met verschillende afdalingen die in de bossen zijn gekapt. Helaas komt de wind nog steeds uit de, verkeerde ZW hoek, maar het was schitterend weer en onder motor gingen we op weg naar de Great Bras d’Or die naar het Bras d’Or lake leidt. Alles staat in open verbinding met de zee en het stroomt hier hard. In een van de smalle delen, en onder de indrukwekkende 36 meter hoge Seal Island Bridge, hadden we 4 knopen stroom tegen. Die stroom staat hier altijd omdat er in het meer verschillende rivieren uitkomen en aan de zuidzijde is het meer afgesloten met een sluis.
 
Aan het eind van deze schitterende dag meerden we af aan de public wharf van het watersport centrum Baddeck tegenover de Bras d’Or Yacht Club. Behalve dat de telefoons het hier weer doen is hier ook een draadloos netwerk dat we aan boord kunnen oppikken, dus zullen we eens een stuk achterstand op deze site proberen weg te werken. De foto’s uit New Foundland en Labrador staan er inmiddels op. Nu nog kijken of het wil lukken om ook de teksten een beetje op te leuken met plaatjes bij de verhaaltjes. We doen ons best.
 
Arjen en Michiel