5 dagen life in the big city

8 oktober 2007
 
Vanochtend zijn we weer vertrokken uit New York. Het lawaai van de grote stad vonden we allebei het meest opvallende aspect. New York was een geweldige ervaring. Het binnenvaren over de East River, een escorte van de Coast Guard omdat de UN assembly in session was, de skyline van New York, varend onder het vrijheidsbeeld, oppikken van een mooring aan het mooie Morningside Park bij het 79th street Boat Basin aan de Westside. Het is allemaal te veel om op te noemen.
 
En natuurlijk de stad zelf. Onze aankomstdag op 3 oktober gebruikten we om direct naar Ground Zero te gaan. Het is nu een enorme bouwput met daarom heen overal gedenkplaatsen aan 9/11. De displays vertellen dat er een nieuw WTC wordt gebouwd, maar dat is helemaal niet zeker. Er is een enorm gat in de financiering, mensen willen niet mee downtown werken en er is een hele nieuwe werkstad, inclusief wolken krabbers gebouwd aan de overkant in New Jersey. We wandelden van Downtown naar Canal street, met alle handeltjes, stalletjes en koopwaar op de straat. Daarna met de metro naar Washington square (ja dat plein met de imitatie Arc de Triomphe). Johannes van de Pol, lid van de KNZ&RV en vriend van mijn ouders, woont al meer dan 30 jaar in New York in een prachtig historisch pand aan de Noordzijde van het plein. Hij had veel koude biertjes voor ons klaar staan en we genoten van zijn gastvrijheid op het terras achter zijn huis. New York heeft toch echt een ander klimaat dan Nederland. Je loopt hier tot ‘s avonds laat in je polo op straat. Joost de Muinck Keizer, huisgenoot van Johannes, organiseerde voor ons plaatsen in een van de beste restaurants van Greenwich Village, waar we vervolgens in stijl onze hereniging met New York vierden. Times Square bij nacht konden we niet overslaan en we besloten een lange dag in het Hard Rock Café met een paar biertjes. Het brouwerij café waar ik samen met Peter Elmers ben doorgezakt op de avond na onze NYC marathon, bestaat helaas niet meer.
 
Donderdag werd de dag van “old times revisited”. Robert ging met zijn goede vriend, Cees Janneman, naar diens nieuwe weekendhuis, in upstate New York, kijken. Angèle en Michiel bezochten veel plaatsen die we goed kennen uit de jaren 1970/71 toen wij hier woonden. Ons vroegere appartement op Overlook Terrace (uptown Manhattan W 187th), Fort Tryon Park met de boom waaronder ik uren heb zitten studeren en werken, The Cloisters, Columbia University, de campus, de University bookstore, enz. Zelf liep ik nog een half uurtje rond in Uris Hall, het gebouw waar de B-school in is gevestigd. Het gebouw is gerenoveerd van binnen, maar de indeling en de sfeer waren nog precies gelijk, t/m de library, mijn meest regelmatige studeer plek toe. Samen met Robert en Cees waren we die avond weer in de Village in de muziek bar, The Red Lion. Vrienden van Cees traden daar “live” op met hun band die veel uit het repertoire van de Rolling Stones spelen.
 
Vrijdag werd onze culturele dag. Wandelen over 5th Avenue, het Guggenheim museum, Macy ’s department store, biertje drinken in het Empire State Building (niet boven, maar op de begane grond in de Heartland Brewery). We aten kaasfondue aan boord en gingen vervolgens naar het Shubert Theatre op 44th street en Times Square voor de voortelling van Monty Python ’s (ja, dezelfde die we kennen van de SPAM, SPAM, ……. SPAM imitaties van Flip de Jong) met de titel Spamalot, een persiflage op Camelot. Mooi theater, goed toneelspel en een geweldige ervaring om mee te maken. We besloten de dag in een van de bars op 42nd street.
 
Zaterdag deden we het wat rustiger aan. Eerst uitslapen, daarna China Town, met een lunch met veel dim sums en met echte chopsticks in restaurant Jing Fong op de Elizabeth Street. Omdat het zaterdag was, aten er met name ook veel chinezen “en famille”. Wandelend door China Town, verzeilden we ook in een park, waar chinezen Mahjong speelden, Chinese dansers bezig waren en er op allerlei vreemdsoortige instrumenten, nog veel vreemdsoortiger muziek werd gemaakt. Niet om aan te horen, maar wel heel leuk. Een paar blokken verderop is “little Italy” Op een terrasje genoten we van het mooie weer van de Indian Summer in NY en van het gekwetter (in het Amerikaans, dat wel) van de Italianen in de bar. NYC is echt een multiculturele samenleving. ’s Avonds aten we met z’n drieën op het terras van het Boat Basin met uitzicht op de Pas de Deux die onder een heldere sterrenhemel rustig aan de mooring op de Hudson lag te trekken. Weer een mooie avond.
 
Zondag werd de dag dat Angèle weer terug vloog naar Nederland. In de taxi zei Angèle dat het vrijwel precies op deze dag 37 jaar geleden was dat we inde taxi de andere kant op reden om hier anderhalf jaar te gaan wonen. Na ons vertrek in 1971 was zij hier niet meer terug geweest. Maar ook nu geldt weer: het leven bestaat uit cirkels waar door je steeds weer in je eigen geschiedenis kunt terug komen. Terug aan boord dronken we met Cees en Robert nog een biertje in het Boat Basin Café en richtten we samen de caravan Pas de Deux weer in als zeilboot die kan varen en bekeken het vaarplan voor de tocht naar de Delaware en Chesapeake Bays. Ons afscheid van New York deden we in The Garage op Bleecker street in Greenwich Village, met een paar mooie pastas en een mooie fles Merlot.
 
We vinden het allebei wel genoeg zo, het is tijd om weer te vetrekken. Wordt vervolgd als we weer op zee zijn.