17º 58,2’ Noord 066º 37,0’ West

Ponce, 25 maart 2008
De positie van de Pas de Deux bleef onveranderd sinds 19 maart. De boot ligt hoog en droog bij de Ponce Yacht & Fishing Club. De onderdelen voor de Saildrive zijn gisteren avond in San Juan aangekomen en maken nu de weg via de dealer in Fajardo naar de monteur in Boquerón en dan hopelijk tegen het einde van de week komt Juanito met een gerepareerde saildrive hier naar toe zodat we de boot weer te water kunnen laten en we de reis vervolgen.
Ondertussen genieten we van een geweldige gastvrijheid op de Mystique van Carl en Cheryl. We kregen beide een kooi bij hen aan boord en sindsdien zijn we er ook met de Mystique op uit getrokken. De dag nadat we droog kwamen te staan gingen we eerst fourageren en de was doen in Ponce. Met z'n vieren in de taxi naar de Laundromat, Wal-Mart, de supermarkt en nog wat losse winkels in Ponce, de tweede grootste stad van Puerto Rico. Robert kocht o.a. een echte hengel waar hij nog grotere vissen mee gaat vangen.
De 21e voeren we een stuk terug naar het Westen naar een baai met een goede beschermde ankerplaats achter een paar Riffen met Mangroves. Gilligan's eiland werd de bijnaam van een van deze riffen, naar een bekende TV serie in de USA. In de baai is een mooi resort, waar we met de dinghy aan land gingen. De eilanden en de kreken er tussen zijn populaire plekjes voor de lokale bevolking. Het was die dag goede vrijdag en we waren er niet alleen. We exploreerden de riffen aan de buitenkant van de riffen met de dinghy, die we vanwege stenen en ondieptes af en toe in de hand moesten nemen.
De volgende dag maakten we een lange trek naar het Oosten, voorbij Ponce naar Salinas. Salinas is een van de zeer populaire ankerplaatsen voor veel cruisers. Volkomen beschermd door mangroves, een mooie marina om met de dinghy te landen, een aardig dorp met veel cafés, bars, restaurants en zo waar ook een uitstekende ship chandlery. Op weg naar Salinas hadden de hengels twee keer beet. Een, oneetbare en boos kijkende barracuda en een kleine, zeer eetbare, tuna vormden de vangst van de dag. We bleven twee nachten in Salinas en haalden gisteren, 2e paasdag in Nederland, heel vroeg ons anker op, om voordat de Passaat winden in de loop van de dag hun volle sterkte weer krijgen terug in Ponce te komen. De PdD lag nog netjes op ons te wachten en kreeg een nieuwe navigatie lantaarn (uit de chandlery in Salinas) en we verhielpen een storing in onze walstroom installatie.
Vandaag helpen we Carl en Cheryl met de installatie van een vervangende ankerwinch op de Mystique en morgen willen we proberen om weer een auto te huren en naar het El Yunque reservaat te gaan. Dit reservaat is het enige tropische regenwoud op US territory en het moet er erg mooi zijn. De boot op de kant blijft een tegenvaller, maar we vervelen ons niet. Nu maar hopen dat de nieuwe onderdelen snel bij Juanito zijn en dat hij zich aan de afspraken houdt.