Onderweg naar Oostende

29 juli 2008, 14.35 UTC
50 deg 40 min Noord
000 deg 24 min West

We zijn bezig aan onze laatste mijlen van deze reis. Morgen hopen we in Oostende aan te komen na een oversteek van 160 mijlen vanaf Hayling Island. Gisteren lagen we in Chichester Harbour, de baai waar de HISC haar clubhuis heeft. Voor mij een bijzondere plaats. Aan het einde van de 60-er jaren kwam ik hier o.a. als Nederlandse deelnemer in een WK en in een EK in de internationale Hornet klasse, waar ik toen in wedstrijd zeilde. Van de Hornet klasse is na 40 jaar niet veel meer over, de HISC is een belangrijke centrum voor de wedstrijdsport in kielboten en dinghies gebleven. In 2003 bouwden ze een nieuw clubhuis, voorzien van alles wat een wedstrijdzeiler zich maar kan wensen. Een faciliteit waar menig andere jachtclub een voorbeeld aan kan ontlenen. Behalve voor serieuze sport is er ook aandacht aan het sociale clubleven. Wij mochten een mooring van de HISC gebruiken recht voor het clubgebouw. Ondanks dat het NK van de flying fifteen klasse in volle gang was, werden we hartelijk welkom geheten. De havenmeester, bleek zelf een oud Hornet zeiler te zijn en ook één van de leden die ons ontving bleek een vroegere concurrent in de Hornet EK's en WK's te zijn geweest.

Ons vorig verslag eindigde in Weymouth. We voeren aan het einde van de dag naar Lulworth Cove, dat dezelfde inspirerende plek was gebleven als in 1995. Het toerisme is er sterk toegenomen, maar niet op een manier die de natuur veel geweld aan doet. Het hele gebied is nu een beschermd gebied en wordt nog steeds beheerd door de familie die al generaties lang in Lulworth Castle boven op de kliffen woont. We klommen boven op de heuvel naast de baai, keken neer op de Pas de Deux die diep in de cove voor anker lag, vonden de plaatselijke kroeg, met de lekkerste sofa's sinds tijden en met een mooi dagsluitingsbiertje.

De Solent is niet mijn favoriete water. Het hele gebied is ernstig "over sold". Het is er (veel te) druk. De Yachtclubs en marinas zijn vol en (veel te) duur. We waren echter nog nooit in Yarmouth geweest en dat bleek de spreekwoordelijke uitzondering op de regel te zijn. Leuk oud stadje (volgens Matthijs met een hoog Mickey Mouse gehalte met een ref naar Disneyland) heel erg vriendelijke mensen, winkels open op zondag, een goede haven en zo waar ook nog een redelijk liggeld. Ondanks dat in dit weekend de engelse school vakanties begonnen waren, was het er niet overvol. Van harte aanbevolen en wel ver boven de "rat races" van Cowes, Lymington en Hamble.

Gisteren kwam er met een spectaculair ogend front, behorend bij een trog, tijdelijk een einde aan het mooie weer. Gisteren avond ging het uit dat front pompt regenen. Vanochtend vertrokken we met een onvriendelijk 6 bft en veel golven recht op de neus uit Chichester Harbour, maar voor bij Selsey Bill nam de wind af, kwam de zon weer door en het is nu in de kuip een alleszins aangename 26 gr C.

Tot Oostende,

Michiel, Matthijs en Robert