125 mijl van de Noordkust van Spanje 7 mei 2011, 03:34 UTC

Onze postie is 45 gr 16 min N & 005 gr 40 min W. Dat is 125 mijl van kust van Baskenland. We lopen op een koerslijn naar de baai van Vivero (ca. 50 mijl ten Oosten van La Coruna) We hebben net genoeg wind om de zeilen vol te houden en we varen op de motor. De windstilte vormt een uitstel voorafgaand aan weer een periode van veel ZW (tegen)wind in de weergebieden Cantabrio en Finisterre. Vooral ten het Oosten van onze positie in Cantabrio (ongeveer op de grens van Frankrijk en Spanje) en ten W van ons bij Kaap Finisterre. Door in het midden te blijven hopen we de sterke winden tot 8 bft te ontlopen. Daarna kunnen we onder de betrekkelijke bescherming van de kust van Baskenland een W-lijke koers lopen en na de periode van zwaar weer, de Kaap ronden, om daarna de Portugese Noord op te pikken, verder naar het Zuiden. De meteorologische puzzle blijft een uitdaging. Weerberichten en Grib files zijn regelmatige gespreksonderwerpen aan boord.

Ondertussen gebeuren er ook andere zaken, waaronder de voortreffelijke maaltijden die Joost steeds op het foruis weet te maken. Het foruis dat gisteren, om 08.00 's ochtends, opeens met een klap uit zijn ophanging viel. Rechter ophanging gebroken. Dat was al eens eerder gebeurd aan de linkerkant en dankzij de voorzienigheid Martin Schoen in Nieuwendam (voor al uw RVS werk) hadden we een reserve ophanging aan boord. Met veel kunst en vliegwerk is de reparatie gelukt. Het hele fornuis moest er uit. De klus werd geklaard en om 11:45 dronken we weer thee uit de ketel op het opnieuw cardanisch gemaakte fornuis. De handvaardigheid van Joost aan boord was hierbij erg welkom.

De reis gaat verder. Vooral de tegenwind geeft ons veel vertraging, maar we hebben goede moed en we gaan gestaag voort. In het Noordoosten achter ons gloort alweer het nieuwe daglicht over een windstille en nagenoeg gladde Golf van Biskaya. Je kan het bijna niet geloven na alle waarschuwingen voor sterke ZW wind, die nog steeds van kracht zijn.

Joost en Michiel