Ibiza

Santa Eulalia, Ibiza, 19 juli 2011


Er staat nog steeds een bak wind, maar wel schuin van achteren en aan de lijzijde van Ibiza liggen een paar aantrekkelijke plekken om naar toe te gaan. We liggen met niet meer dan een meter voor en achter om te manoeuvreren langszij van de steiger, met een groot Engels 'gin palace' vlak voor ons en een Spaanse 50 voeter achter ons. De wind blaast ons tegen de kant. Een van de Marineros helpt ons met een lijntje op de punt van zijn RIB om er schadevrij uit te komen. Lekker gevoel, zo'n haven waar ze weten wat ze moeten doen.


We willen niet naar Ibiza stad, zowel om reden van het extreem hoge liggeld, als om ons te vrijwaren van de ongenoegens van dronken, lawaaimakende (vnml. Engelse) jeugd. Iets Noordelijker ligt de haven van Santa Eulalia, waar de beschaving wel in stand is gebleven. We zeilen via de doorgang in het rif tussen Formentera en Ibiza op alleen de Yankee met een snelheid van 7 à 8 knopen. 

Het grootzeil komt vandaag niet onder de huik vandaan. Achter het rif wordt de zee kalm en onder de luwte van de hoge Oostkust van Ibiza, zeilen we naar het aardige dorp, Santa Eulalia.  Ook hier veel Engelsen. De tweede taal in Sta. Eulalia is Engels. Een mooie haven met stijl, geen geschreeuw en gelal. We hadden van te voren gebeld voor een plekje in de haven, want met het onbetrouwbare en onvoorspelbare weer van de laatste weken, geeft het overnachten op een anker alleen maar onzekerheid en onrust. Ondanks dat we op de wachtlijst terecht kwamen, krijgen we bij binnenkomst meteen een plek aangewezen. Tegelijk met ons komt nog een Nederlands zeilschip binnen met de clubwimpel van de YSY onder de bakboord zaling. Het blijkt Peter van der Driessche te zijn, de huidige voorzitter van de YSY uit de Seaport Marina in IJmuiden. Hij komt uit Toulon met zijn zojuist verworven Dehler 39, die zijn oude getrouwe Vagebond gaat vervangen. Terwijl de dames aan het strand gaan zwemmen, maakt Michiel zijn opwachting aan boord bij Peter, waar we bijpraten over de vereniging in IJmuiden, waarvan ik zelf een aantal jaren voorzitter was vanaf de oprichting. Bijzonder om elkaar op een heel andere plaats weer te ontmoeten. Wij varen deze reis weliswaar onder de vlag van de KNZ&RV, maar ik kan Peter verzekeren dat ik mijn YSY erelid wimpel wel aan boord heb. Peter overhandigde mij de wimpel vorig jaar persoonlijk, tijdens de lustrum viering van de YSY.


Ongeveer op dezelfde dagen dat wij van plan zijn om naar Corsica over te steken, gaat Peter terug varen naar Toulon, waar zijn boot door van de Wetering op de trailer zal worden gezet om naar IJmuiden te worden gebracht. Een goede en snelle manier om de Portugese Noord te ontlopen. Wellicht komen wij elkaar nog tegen aan de Oostkant van Mallorca of op Menorca.

Santa Eulalia biedt ons verder veel terrasjes, hamburgers met een Engelse pint of ale, prachtig weer, mooi zwemstrand, supermarkt op de haven, wel winderig, maar we liggen patent.


Angèle, Frouk en Michiel