Oversteek naar Mallorca

20 juli 2011


Mooi weerbericht met een NW wind 3-4 bf die ons een mooie halve windse koers beloofd naar de ZW kant van Mallorca. Het komt niet helemaal uit, want de wind draait steeds weer terug naar het NO en de verschillende berichten en voorspellingen waren allemaal vergeten om te vermelden dat er ook een 2 meter hoge swell uit het NW in het Canal de Mallorca staat. Die wordt veroorzaakt door de wind die uit het dal van de Ebro waait. Dat fenomeen verschijnt pas om ca. 10:00 uur op de Navtex als we al een uurtje of twee onderweg zijn. Net zo als we eerder in Spanje hebben ondervonden, zijn de Spanjaarden ook heel goed in het voorspellen van het weer dat je al hebt (we kennen dat ook van het BBC shipping forecast, als die imminent voorspellen, dat zit je er meestal al in). De swell waar we in terecht komen is niet eens 'imminent', maar 'immediate'! Zolang de wind maar w-lijk van het Noorden blijft, gaat het allemaal wel, maar omdat de wind halverwege de oversteek toch weer het NO opzoekt, wordt het niet meer zo aangenaam.

We herzien onze plannen. Aanvankelijk wilden we naar St. Elm om daar te ankeren tussen het plaatsje en Dragonera Island, een van de mooiste anchorages van Mallorca. We hoeven niet te gaan kijken om te kunnen bedenken dat de swell precies door het kanaal tussen het land en het eiland in zal staan en dat die anchorage dus niet houdbaar is. Dat feetje gaat dus niet door. De wind dwingt ons ook meer naar het Zuiden en we kiezen voor de baai van Santa Ponsa met een anchorage voor het strand. De swell is echter onverbiddelijk. Hoewel er een paar schepen voor Santa Ponsa voor anker liggen, kunnen we aan het zwaaien van de masten zien, dat comfort ver de zoeken is. We proberen in dezelfde baai de ankerplaatsen bij Punta Castellot, tegeover Santa Ponsa, en die voor de baai bij Islote Toro, maar het blijft meedogenloos deinen. Pas helemaal in het Noorden achter Punta Cerdana in de Cala Fornells vinden we een mooie ankerplaats. Ook andere schepen zoeken hier hun comfort, terwijl het ook de parkeerplaats is van de rondvaartboten van deze baai. Om 20:15 liggen we rustig en veilig achter ons anker in een cala met prachtig uitzicht op een aantal fraaie rotspartijen die ons tegelijkertijd beschermen tegen wind en swell.

De volgende dag begint met schitterend weer. We besluiten om hier een dag te blijven en morgen naar Palma te gaan, waar Angèle de volgende dag in het vliegtuig naar terug naar Nederland zal stappen.

De dinghy wordt opgeblazen, we zwemmen. Het BB motortje start na een paar pogingen al. Daardoor maken we ook nog een wandeling op de hoge kust. Met een schitterend uitzicht op onze ankerplaats. Het is prachtig weer. Zwemmen, boekje lezen, weer het gevecht met de watermaker aangegaan. Hij doet het nog steeds, maar steeds gebrekkiger. Dit gaat niet lang meer duren. Gelukkig kunnen we, als het puntje bij het paaltje komt en de watermaker geen water meer maakt, overal aan de wal uit een slang tanken. Hier in Spanje is de kwaliteit van het drinkwater wel te vertrouwen, maar of dat verderop nog zo is? Ik heb een nieuwe drukmeter nodig. Proberen om die bij een volgende bemanningswissel uit Nederland te laten komen.

Terug naar vandaag. Aan het einde van de dag is ons mooie plekje opeens niet zo mooi meer. De wind is weer eens 180 graden gedraaid en we liggen op lager wal. Dat is niet zo erg als de wind maar zwak blijft. Niet dus, want tegen de avond steekt de wind op met een fors risico dat er vannacht nog meer wind komt. En de rotsen achter ons zijn meedogenloos. Ondanks dat het al donker is gaan we toch maar anker op en varen anderhalve mijl naar de andere kant van de Ensenada de Ponsa. Daar liggen al veel meer boten, maar wij vinden er ook nog een veilig plekje tussen het rif en het dorp. Niet helemaal tevreden omdat ons mooie ankerplaatsje wreed verstoord werd, gaan we nu toch gerust slapen. De veranderlijkheid en onvoorspelbaarheid van het weer in de Med is iets waar we nog erg aan moeten wennen. Van alle verhalen over onafgebroken mooi weer en prachtige omstandigheden om te kunnen zeilen, klopt tot nu toe niet veel.


Michiel, Angèle en Frouk