Ciutadella op Menorca

25 juli 2011

Eindelijk eens een dag met normaal zeilweer.
Om 08:00 anker op in Porto Colom, want we willen vandaag 44 mijl naar Menorca varen en op tijd aan komen om Ciutadella te verkennen. Allen die we gesproken hebben, geven hoog op van Menorca. Weliswaar een van de eilanden van de Balearen, maar met een  geheel eigen stijl, cultuur en geschiedenis. We hebben wind mee. Yankee op de boom en met een snelheid die regelmatig boven de 7 knopen komt varen we op Menorca af. De swell van de harde NW winden ten Noorden van ons, staat er weliswaar nog, maar deert ons niet meer. Gisteren hadden we die swell ook van voren, maar tevens de wind tegen, met de regen erbij, was gisteren een totaal andere dag dan vandaag.

Ciutadella stelt ons niet teleur. Eigenlijk is het een heel diepe fjord met aan de oevers mogelijkheden om gebruik te maken van de afmeermogelijkheden en de faciliteiten van de Club Nautico. Ook op het water is veel te doen. Kano's, Optimisten. zeilscholen, duikexpedities en rondvaartboten geven de fjord, die op de meeste plaatsen minder dan 100 m breed is, een levendig aanzien.
De stad is een verademing, alles is gebleven, of ten minste in stand gehouden, zoals het er 100-en jaren geleden al moet hebben uitgezien. Tijdens wandeling naar het uiteinde van de gedempte vissershaven, kijken we omhoog naar de forticicaties en gebouwen die hoog boven ons uitsteken. Via een trap aan het einde van de gedempte haven, inmiddels gepromoveerd tot P-terrein, lopen we rond een indrukwekkend grote kerk, het stadje in. Er is veel leven en vertier. Menorca is zeker een vakantie eiland, maar de stijl is geheel anders dan aan de Spaanse Costas, of elders op de Balearen. Geen hoogbouw, geen schreeuwende reclames, geen straatverkopers, die je ongevraagd proberen om toch een nep Rolex of een zonnebril die je niet wilt hebben, te verkopen.

We vinden een klein pleintje waar alle winkelstraatjes op lijken uit te komen en kijken naar een show die een klein meisje en haar nog kleinere broertje voor ons opvoeren, met een speelgoed telefoon en plastic fototoestel. Na ons eerste boca de vino blanco, opgeluisterd met croquettas iberico, gaan we verder en komen op een groot plein, met allerlei stalletjes waar nu eens niet alleen maar goedbedoelde rommel wordt verkocht.

Kortom, Ciutadella, is de moeite waard, Menorca is leuk en wij zijn tevreden, nadat we een lekker potje gekookt hebben in het kombuis van de Pas de Deux.


Frouk en Michiel