Levkas op Lefkada

14 september 2011

Vandaag weer eens een mooie zeildag. Om 10:30, na een bezoek aan de supermarkt, met een NO 3 wind en alle zeilen bij, de Golf (Ormos) van Vonitsa uit.
Voor Preveza, valt een half uurtje de wind weg, maar de stroom staat hard naar buiten.  Eenmaal uit de luwte van Preveza varen we naar de ingang van het Levkas kanaal, op een zuidelijk koers, met een dikke WNW, krimpend WSW, wind. Het eiland Levkada is via een ponton brug met het vasteland verbonden. Levkas is van het Noorden uit alleen via het kunstmatig gegraven Levkas Channel te bereiken. De brug draait voor jachten alleen maar op de hele uren, dus we moeten een half uurtje wachten, achter de zandbank voor de ingang van het kanaal (die daardoor vrijwel niet te zien is) en voor het, in de middeleeuwen gebouwde, Ayios Mavros (Santa Maura) fort, aan het begin van het kanaal. Later werd het fort zowel door de Turken, als later Venetianen gebruikt.

We vinden een vrije plaats aan de kade voor de stad en we meren weer af op de inmiddels vertrouwde manier. D.w.z. anker met 30 m strak getrokken ketting voor op en dubbele lijnen op de schootwinches naar de kade. Zonder loopplank begin je niets hier.

Van het oude Levkas is niets meer over na een verwoestende aardbeving in 1953. Het nieuwe Levkas is een bijeen geraapt zooitje van oude en nieuwe gebouwen, smalle straatjes, zonder enig herkenbaar patroon, maar het is wel een bruisende stad. Niet mooi, maar wel heel leuk. Alles is tot 's avonds laat open en wij slieren de middag en de avond door de stad. We zijn o.a. op zoek naar nieuwe Teva's voor Jan. Zijn oude slippers, van een onbekend merk, zijn stuk en op Dubarry's rond lopen is te warm.

De avond eindigt op een terras aan de haven, met Souvlaki, Tzaziki en een groot glas bier. Dit was echt een dag zoals het moet zijn.

Michiel en Jan