Kanaal van Corinthe

Donderdag 22 september 2011

Het kanaal is maar 3,2 mijl lang. Je wordt gevraagd om een minimale snelheid aan te houden van 6 knopen. Het is in een half uurtje voorbij, maar wat een hoogtepunt. Een geweldige ervaring. Indrukwekkend, fascinerend, mooi en inspirerend. Je vaart tussen wanden van 70 meter hoog.
Het kanaal is kaarsrecht en maar 25 meter breed. Bij de ingang kun je de andere kant al zien. Door een speling van het licht lijkt het net of het water daar op houdt en je aan het einde van het kanaal achter de rand van het water zult verdwijnen.
De bruggen liggen ook 70 meter hoog boven je;



en de kijkers op de    brug staan enthousiast naar ons te zwaaien.






Aan het begin en aan het einde van het kanaal liggen lage bruggen voor het locale verkeer. Om het verkeer op het kanaal te laten passeren zinken deze bruggen naar de bodem van het kanaal, zodat je een vrije doorvaart hebt. Je moet wel wachten tot de lampen groen zijn, want je kunt het brugdek niet meer zien.

Aan de andere kant volgen de administratieve handelingen bij een vriendelijke kanaalbeamte die goed Engels spreekt. Hij vraagt zowaar om onze Cruising Permit, waar we in Patras zo veel moeite voor hebben moeten doen. Die moeite is dus niet voor niks geweest.

17 mijl naar het Zuiden ligt Korfos, op de Oostkust van de Peleponnesus en we meren af aan het terras van een van de taveernes. We worden in het Nederlands aangesproken en maken kennis met Ben Brunet de Rochebrune. Hij is een Nederlandse ondernemer in Griekenland met 69 boten in de zeilcharter business. Hij maakte deel uit van de staf van het blad Zeilen, in de tijd van Eduard Rijnja en hij is bekend als auteur van de Vaarwijzer voor de Griekse wateren en van de wereldwijde chartergids. Hij ligt naast ons met een van zijn schepen met een charter gezelschap aan boord waar hij zelf schipper voor is. Van hem krijgen we veel tips, do's en dont's voor Griekenland.

Van onze mooie ligplaats maakt Michiel gebruik om naar de top van de mast te klimmen voor een mast inspectie en om de lamp van ons ankerlicht te vervangen. Jan bracht naar Malta een nieuwe lamp mee, maar die moest er nog steeds in gezet worden en je hebt niet elke dag genoeg zin om 17 meter omhoog te klimmen.
Vandaag is het er dan toch van gekomen. Korfos zelf is weer een hoogtepunt op onze tocht. Klein dorp met een ontspannen sfeer en prima faciliteiten. Door een lek in de waterleiding verderop in het dorp staat er nauwelijks druk op de waterleiding, maar met wat geduld kunnen we toch onze tanks weer vullen. Velen tipten ons voor een bezoek aan Korfos. Wij zijn er blij mee.

Jan en Michiel