Aigina op Aigina

25 september 2011

We hebben nog geen bericht van onze watermaker service man gekregen, maar we schatten dat hij een dezer dagen ons zal vragen om naar het Noorden te komen. Zijn bedrijf zit op Salamis Island en dat is vlak bij Athene. Het weerbericht duidt er op dat we in de komende week veel harde wind uit het Noorden zullen krijgen en we besluiten om vast een beetje Noord te maken naar het eiland Aigina met de gelijknamige hoofdstad. Als we aan het einde van de ochtend ons favorite haventje Vathí verlaten, vergissen we ons in het weer. We zijn ingesteld op veel wind met twee reven en alleen de kleine fok, maar we liggen in prachtig zeilweer met een NNO wind van 3 bf te stampen met veel te weinig zeil op. Gelukkig is uitreven gemakkelijker dan andersom en we varen, onder vol tuig, een mooi kruisrak over de ondieptes tussen de eilanden Aigina en Angistri, naar de hoofdstad van Aigina. Grote veerhaven, veel verkeer, veel passanten en weinig plaats. We zoeken naar een plek waar we bovenwinds kunnen afmeren en dat lukt in het uiterste NO-lijke hoekje van de haven, waar nog net een plekje aan de kade vrij is. Even goed mikken, dat we het anker aan de ene kant precies naast de moorings van de visbootjes en aan de andere kant, niet over het anker van onze buurman heen, neerleggen. Het lukt in één keer goed. We worden er handig in. De boot is opgeruimd in 15 minuten en onze passerelle (loopplank) ligt op de kade.

Aigina is een levende stad met veel toerisme en veel handel op straat. We dwalen wat door de stad op zoek naar de grote kathedraal die er moet zijn, maar die we niet vinden. Voor vandaag doen we het met het interieur van twee, ook grote, Grieks Orthodoxe kerken. Aigina is kennelijk het Zandvoort van Athene, want de dagjes mensen stromen in rijen naar de veerboten voor hun reis terug naar Athene. De rust keert weer en, na een potje bier op de boulevard, koken we ons eigen potje op de Pas de Deux. De watermaker reparateur meldt zich per sms dat hij overmorgen, op Salamis Island, de, kennelijk gerepareerde, watermaker wil komen plaatsen in de boot. We hebben het weer best. Mooie zeildag. Niet meer zo heet en een leuke omgeving. Morgen naar Salamis Island. Tegen de wind in, maar het is maar 20 mijl en wij zijn niet naar de Cycladen, ten Zuiden van ons, gegaan, waar het windkracht 7 uit het Noorden waait.

Jan en Michiel