Windkracht 10 in de Saronische Golf

10 oktober 2011

Vandaag liggen we verwaaid. Door een diepe depressie die uit Noord Italië deze kant op is gekomen hebben heel slecht weer. Voor vanavond en vannacht luidt de voorspelling dat het windkracht 10 zal gaan waaien uit het Noord Westen. Wij liggen veilig in de haven waar we eergisteren zijn aangekomen. Martin en Renée Timmermans zijn  hier ook. Zij maken hun boot klaar voor de winterstalling en we geven elkaar gezelschap bij de koffie 's ochtends, de borrel 's middags en 's avonds bij het eten. Tussen de onweers- en windbuien door is het soms even heel mooi weer. Dat gebeurde gisteren toen we naar het maritiem museum zijn geweest. We bezichtigden het slagschip "Averof" dat iets meer dan 100 jaar geleden werd gebouwd en tot 1983 in actieve dienst heeft gevaren. Het schip speelde een belangrijke rol in WO I en WO II, maar ook in de langdurige vrijheidsstrijd tegen Turkije.
Naast het slagschip ligt een geheel complete replica van een Trireem. Trireems werden door de Romeinen en de Grieken zowel als oorlogsschepen en als vrachtschepen gebruikt. Deze Trireem werd in 2007 (na)gebouwd. De boot telt 120 roeiers en is geheel op traditionele, 1000-en jaren oude, wijze gebouwd, incl. de bronzen ram en de ogen van Osiris voorop. De ram werd gebruikt om andere schepen tot zinken te brengen. Zo vernietigden de Grieken 500 jaar BC de Turkse vloot in de slag bij Salamis.

Lijkt me een uitdaging om dit schip met 120 hedendaagse roeiers voort te bewegen. Ik meen te weten dat het ooit gedaan is, maar dat het op een mislukking uitliep. Waarom en hoe dat mislukt is, weet ik niet. Nu ligt deze Trireem een monument te wezen, maar ziet er wel uit dat je er zo mee weg kunt varen. Aannemende dat je dan weet hoe dat moet worden gedaan.

Ondertussen regent het weer pijpenstelen. Donder en bliksem wisselen elkaar af en we liggen hier nog wel een dagje. De lila gekleurde pijltjes op het beeldscherm, op de foto hier naast, geven aan waar het windkracht 10 gaat waaien! Ondertussen hebben we wel een mooie vaarroute door de Cycladen uitgezet, want overmorgen zal het beter zijn.

Jan en Michiel

Athene, 9 oktober 2011

We hebben zojuist Mariska en Wendelien op de bus gezet naar het vliegveld. Lekker op tijd want de dames melden zojuist per sms dat hun vlucht 45 minuten eerder vertrekt dan volgens de dienstregeling. Gisteren nog een prachtige zeildag, veel zon en een lekker lopende wind, die ons om 15:00 in Athene bracht. Laatste stuk met een halve wind van 18 knopen, met zijn allen met de beentjes over boord in de rail. Geen dolfijnen meer gezien. Op onze lokroep sprongen wel de tonijnen uit de golven naast ons omhoog. Een mooie slot etappe van deze week samen met Hooij en Wijs.

We liggen in de haven waar in 2009 de IFDS Worlds werden georganiseerd en waar ik samen met Jacques Kellermann Slotemaker waarnemer was, met het oog op de door onszelf georganiseerde IFDS Worlds een jaar later in Medemblik. Het verwijsbord uit 2009 hangt nog langs de straat. Dit is ook de haven waar Renée en Martin Timmermans een vaste ligplaats voor hun boot hebben. Dankzij Martin hebben we hier een plaatsje gekregen, ondanks dat passanten hier normaal gesproken niet welkom zijn. De halte voor de bus, die rechtstreeks naar het vliegveld gaat, is hier voor de deur.

Gisteren na onze mooie zeiltocht veranderde het weer snel. Veel wind, later nog meer regen en onweer krijgen we ook nog. Ten Zuiden van ons waait het windkracht 9. Voorlopig liggen we hier goed en hopelijk verbetert het weer als deze meteorologische depressie voorbij is.

Gisteren avond een slotdiner in Piraeus aan de komvormige haven van de plaatselijke jachtclub, om een waardige afsluiting, van de week dat we met z'n vieren aan boord van de Pas de Deux waren, te vieren. Martin en Renée sloten zich bij ons aan en dat maakte alles met elkaar een mooie avond, ondanks het pestweer buiten op zee.

Mariska en Wendelien, we bedanken jullie voor jullie vriendschap, vrolijkheid, inschikkelijkheid aan boord en bovenal voor jullie kameraadschap. We denken dat het ook voor jullie een geweldige week is geweest, waarin we veel ondernomen en beleefd hebben met elkaar. Wij vinden van wel.
Hopelijk tot gauw.

Jan en Michiel