2 dagen verwaaid in Myrina op Limnos

29 en 30 april 2012

De ervaring van gisteren was weliswaar niet angstig of gevaarlijk, maar wel uiterst oncomfortabel. Deze omstandigheden zoekt je niet op, tenzij je moet. Maar ik moet helemaal niks en zolang de Navtex blijft melden aan het eind van hun  weerbericht dat,  Outlook for the next 24 hrs “continued strong N-ly winds in North Aegean” is, heb ik geen enkele neiging om het anker op te gaan halen.

Op onvoorspelbare momenten, zowel midden in de nacht, als overdag, denderen er zware wind buien door de haven, met windsnelheid > 30 knopen in de haven. Soms een uur lang, soms is het na 10 -15 minuten alweer voorbij. Er is geen peil op te trekken. Het is heel mooi weer, geen wolkje te zien.  En tussen de windvlagen door, waait het max. 20 knopen. De zee buiten de pieren is een grote klotsbak.

Er liggen niet veel andere jachten. “Blue Moon” met Tom en Bev uit de USA en de “Elle” van Mike Hughes die hier met zijn crew ook weer ligt. De laatste waren op Samothraki toen ik al weer op de terugweg was en het gevecht met de, toen nog onverwachte, wind bui aanging. Zij zijn op Samothraki ongeveer van hun scooters gewaaid en troffen een dag later hetzelfde aan als ik de dag er voor had gekregen.

Kortom niemand wil gaan varen. Uitzondering zijn twee 50 voet charters, die midden in de nacht, met veel lawaai, Myrina binnen kwamen. Geen ankers, gewoon langszij de kade en ondanks het nachtelijke uur waren ze binnen 20 minuten, gepakt en gezakt van boord. Kennelijk delivery crews, die het absoluut niet naar hun zin hadden gehad, ondanks dat ze met 7 man per boot waren. We hebben ze niet meer terug gezien.

Op zondag zijn ook alle winkels dicht, dus we zitten regelmatig bij elkaar. Zien in een van de Taveernes hoe Barcelona nota bene door Chelsea uit de Europa Cup wordt gekegeld. Gelukkig is Myrina geen vervelde plaats, vooral aan de haven is veel te doen en we hebben het best naar onze zin.

Morgen is het 1 mei, weer alle winkels dicht, maar misschien kunnen we morgen wel varen. Mijn plan is om naar Moudhros te gaan in een grote baai aan de Z-zijde van Limnos. Die ene lege gasfles krijg ik wel ergens anders geruild tegen een volle. Ik heb nog twee onaangebroken flessen.

Michiel