Agios Efstratios

1 mei 2012

Positie 39ᵒ 32,4´ Noord en 024ᵒ 59,1´ Oost

De dag begon weer met snoeiharde wind. De vooruitzichten zijn weliswaar veel beter, maar iedereen blijft onder de omstandigheden die er nu zijn, toch lekker liggen. Blue Moon wil naar de kloosters op Mount Athos, Elle wil naar Agios Efstratios en de Pas de Deux wil naar Moudhros. Om 12:00 verandert de atmosfeer. De vlagen zijn weg. De zee spookt nog, maar de Noorden wind nodigt wel uit om te varen. Agios Efstratios, 20 NM pal naar het Zuiden,  lijkt haalbaar. Goed beschermde haven. Geen risico van nieuwe valwinden, dat ik in de baai van Moudhros misschien wel loop. Voor Bev en Tom is al te laat om nu nog 60 NM naar athos te gaan. Die gaan morgen. Elle is onbemand. Ik gok dat ze in de Ice Cream Parlor zitten, want dat is Mike’s favourite. Dat klopt.

Zij hebben niet veel tijd nodig. Zij gaan ook en om 13:00 zijn we de haven uit. Tom en Bev maken foto’s vanaf het kasteel hoog boven de haven. PdD onder twee reven en de kleine fok. Elle met alleen een uitgerolde hi-aspect. Alleen maar om te voorkomen dat we de ervaring tussen Samothraki en Limnos nog een keer krijgen. Het blijft rustig. Ik laat de reven lekker zitten. Yankee op de boom er bij gezet en de 15 minuten achterstand op Elle heb ik halverwege ingelopen. Alles gaat heel comfortabel.

Aankomst op Agios Efstartios loopt ook soepel. Het is een van de kleinste eilanden in de Sporaden. In 1968 geheel verwoest door een aardbeving. Er wonen nu nog 300 mensen. De tijd heeft hier stil gestaan. We zijn de enige zeiljachten en we meren achter elkaar af, langszij de kade. Daarmee is de kade ook vol. De Ferry, dezelfde die we uit Myrina al kennen, ligt aan de andere kant. Er is een heuse havenmeester die ons welkom heet en we krijgen walstroom. Havengeld wordt niet gevraagd.

Zo moet Griekenland er 100 jaar geleden hebben uitgezien en misschien ook wel zo nog eens 100 jaar daarvoor. Alleen zijn er nu wel een paar auto’s en scooters. Waar die heen willen rijden, kunnen we alleen maar raden, want er is maar één weg. Namelijk naar de top van de heuvel achter de haven, waar de antenne’s staan. Verder is het eiland kaal.

Er is een restaurant. Dat is ook open, maar op het menu staat maar één gerecht. Lamsvlees in gravy met pasta die op rijst lijkt. Wijn is er in twee soorten. Wit en Rood. Bier in één soort: Amstel.

Het is hier geweldig. Iedereen lijkt blij met onze komst. En samen met Elle geniet ik van de ontspannen sfeer.

Een prachtige zeildag, ook al begon die pas om 12:00 uur. Zo moet het zijn!

Morgen gaat Elle naar Skyros in ZW richting. PdD gaat morgen 50 NM vrijwel pal Oost naar Sigri op de meest westelijk punt van Lesbos. Voor beide boten dus vroeg op.

Kopje koffie op de Elle om onze kennismaking af te sluiten. Wellicht zien we elkaar later nog op Kreta. Ella heeft daar een vaste ligplaats.

Michiel