WPGC 2012 aan de kade van Mytilini

4-6 mei 2012

Aan de kade van de haven in het midden van de stad 39ᵒ 06,4’ Noord en 026ᵒ 33,5’ Oost

Op 4 mei vaar ik vroeg weg uit Mythemna, want ik wil een plaatsje aan de kade van de stadshaven van Mytilini, waar ik zeker ben van een krachtig internet signaal van een van de vele Taveernes langs de kade. Dat lukt me, want in de uiterst NW hoek van de haven is nog een plekje vrij, keurig langszij, ten minste vijf terrassen van Taveernes op spuugafstand. Mijn laptop kan het aantal Wi-Fi signalen niet op één scherm laten zien, de auto’s rijden ongeveer door de kuip van de PdD. Als ik nu Radio Scilly niet kan ontvangen via het internet dan weet ik het ook niet.

Het moet noodgedwongen via de kleine laptop, want de grote PC van de boot is naar het PC ziekenhuis in Nederland om daar de problemen met de conflicterende software op te lossen. Gelukkig heb ik bij deze laptop ook een externe Wi-Fi antenne aan een lange draad, want de grote Wi-Fi antenne van de boot doet het niet op deze kleine zoemende doos. Vraag me niet waarom, want dat soort kennis is voor mij, als HBS-A gediplomeerde, onbegrijpelijk.

De tocht hierheen werd prachtig. Aanvankelijk bladstil en het kleine beetje wind wat er dan nog was volgde precies de kust lijn, dus kwam voortdurend recht van voren. Eenmaal om de laatste kaap heen kromp de wind en kon de motor uit. De deining was vrijwel weg en met 8 á 9 knopen wind, met een knik in de schoten, liep de PdD een gangetje van 5,5 knopen op de haven pier van Mytilini af. In de golfslag van verderop varende vissersboot nog een school van heel grote dolfijnen om de boot. Een prachtig slot van deze rondgang om het eiland Lesbos.

In het weekend bevond ik mij als een soort kluizenaar binnen in de boot achter de kaarten tafel, waar uit de laptop onafgebroken Radio Scilly geluid stond te maken. Ik voelde mij als de toerist die speciaal een caravan huurt tijdens het WK of het EK voetballen met de TV aan de ene kant en een krat bier aan de andere kant binnen hand bereik, op de camping. Er waren een paar verschillen. Ik zit niet op een camping maar aan een drukke doorgaande straat in Mytilini met politie agenten die veelvuldig en hard op hun fluitje blazen.  Ik had ook geen soortgenoten om me heen. De resultaten van de wedstrijden moest ik dus via sms berichten met het roeiende en coachende front op de IOS delen en met niemand hier op Lesbos. Al die jonge mensen op de terrassen moeten zich hebben afgevraagd wat die idioot daar onderin zijn boot in het geraas van hun disco muziek zat te doen.

Maar  ja, dan moet je maar niet kiezen om dit jaar niet naar de WPGC op St. Mary’s te gaan en wel via Griekenlamd op weg naar Klein Azië te willen zijn. Het resultaat van de dames uit Scheveningen dames was in sportief opzicht wel goed, maar leverde in 2012 geen podiumplaats op. Het werd een hard bevochten 6e plek in de A-finale in een veld waarvan de kwaliteit weer hoger was geworden. De radio sprak: “these teams have now grown to a level in their sport, whereby they are forming a separate leage on there own”. Het was fantastische sport. Waar achteraf gezien, ondanks de gemiste podium plaats, gepaste trots op zijn plaats is dat de Amazones op dit niveau zo kunnen mee strijden. De huidige wereldkampioen, het damesteam van Falmouth, bleef ongenaakbaar. De posities 2 t/m 8 lagen niet meer dan enkele seconden uit elkaar op een race van ruim 10 minuten. Door de andere Nederlandse deelnemers werden wel ereplaatsen behaald in lagere divisies. Dat was vooral leuk voor de mannen uit Nederhorst den Berg en de vrouwen uit Loosdrecht die hier voor het eerst meededen. De Freddy’s veteranen uit Muiden, roeiden eervol mee in een van de lagere divisies. Het ging hen echter vooral ook om  de zeilwedstrijd in de gigs op maandag. Het resultaat daarvan is nog niet bekend.

De internet-radio-studio-aan-boord is nu weer afgebroken. Ik ben er doodmoe van geworden. Door de overload op de Radio Scilly website, was er voortdurend geluidstoring van de verslaggeving. Ik ga een biertje  drinken in één van de kroegen aan de overkant van de straat. Morgen gaat het weer over zeilen.

Michiel