Naar Eregli

Eregli (spreek uit als Ereeli), 3 juni 2012

07:35 uur los van de kade in Kefken
log van de dag 57,1 NM in 10 uur en 55 minuten
Naar Eregli op 41 gr 17,2' Noord en 031 graden 24,6' Oost

Langs de Noord kust van Turkije naar Trabzon is vanaf de Bosporus ruim 500 NM. Op 15 juni halen we daar Corien Beyer, de echtgenote van Hans, van het vliegveld. Aan het eerste deel van de Noordkust is niet zo veel te beleven en er zijn ook minder geschikte havens of aanlegplaatsen. Het komt daarom goed uit om de eerste dagen van deze maand juni wat meer mijlen te maken, zodat we enerzijds op tijd in Trabzon kunnen zijn en we anderzijds meer tijd hebben voor de, interessantere, tweede helft van deze kust. Gisteren en vandaag varen we daarom twee stevige etappes die ons een flink eind op weg helpen.

Nog een beetje mottig van gisteren avond, zijn we toch vroeg op pad. Het is heel rustig weer. We krijgen wind mee, maar in de tweede helft van de middag zal de wind naar verwachting gaan draaien en krijgen we 18 knopen wind van voren. Dat pakt ook zo uit en vanaf 14:00 draait de wind van NNW naar NE en varen we in een aanschietende zee met alle zeilen bij naar Eregli. We halen het net niet in één klap naar de haven ingang maar in de luwte van het hoge land, valt de wind weg en kunnen we het laatse suk op de motor naar de haven karren.

Eregli is een heel grote haven die uit twee delen bestaat. De Zuidelijke haven is geheel bestemd voor de scheepvaart i.v.m. de grootste staalfabriek van Turkije die hiet staat. Het Noordelijke deel is deels marine, deels visserij en er is een (heel kleine) jachtclub. We mogen weliswaar aan de visserskade liggen, maar we willen vanavond niet meer
persé de wal op en we kiezen voor de anchorage voor de jachtclub. Daar krijgen we na een uurtje spijt van, want naast de jachtclub blijkt een disco tent te staan die om 20:00 begint en alleen pauzeert als er vanaf de minaretten voor het gebed wordt opgeroepen. Maar we liggen verder prima en Turken zijn gelukkig geen nachtbrakers en om 23:00 is alles weer rustig. Vandaag was weer eens een echt mooie zeildag, waarin de Pas de Deux weer eens kon laten zien wat zij kan. Alles is betrekkelijk. Een cruiser hoort niet aan de wind te zeilen, maar het geeft wel een lekker gevoel als je ondanks de tegenwind toch zo mooi deze prachtig gelegen haven aanloopt.

Morgen willen we niet zo ver varen. Eerst een beetje nieuwe dieselolie kopen aan de kade, daarna ook hier de stad bekijken en verse groeten en fruit kopen.

Hans, Jan en Michiel