De Poti Yacht Club

Positie bij de Poti Yacht Club
42 gr 09,2' Noord en 041 gr 39,3' Oost
(de meest oostelijke positie van deze reis. Verder Oostelijk is de PdD nog niet geweest)

overgenomen uit her dagboek van Hans Beyer:

Donderdag    21 juni 2012   32 mijl van Batumi naar Poti

Klaren uit voor Georgïe en gaan op weg naar Poti, ook Georgïe overigens. Gaan weer op de foto en krijgen weer een indrukwekkend stempel in onze paspoorten. Waar al die poppenkast voor nodig is heb ik nog niet kunnen ontdekken. Na aanvankelijk geen wind krijgen we zomaar een heerlijke zeildag cadeau. Mooie wind, prettige koers en snelheid. Zalig. We worden al weer ingeklaard, zonder foto deze keer. Wel weer een heel regiment politie en wat have you. Poti heeft een echte jacht club, met wel ons meegerekend 5 jachten en wat motorboten, althans dat zijn de grootse`plannen. Er zijn gemakken, heel behoorlijk. Er is een douche verbonden aan de sportschool. Corien kan pas later. Eerst moeten de atleten. We denken voor 5 USD een douche abonnement voor ons vieren gekocht te hebben. Dat leek mij na de aanvankelijke USD 5 voor één keer douchen een redelijk compromis. Eten bij de jachtclub. Het lijkt er op of het een gewild plekje is voor de Potiërs.  Het is druk.
Krijgen na veel gebaren en een fles wijn en de bijbehorende vier glazen. Eten pizza en hebben het genoeglijk. Praten al wat over de grote sprong voorwaarts naar Jalta.

Michiel heeft een mooi wachtsysteem in elkaar gezet. Iedereen zit met iedereen op wacht en iedereen slaapt in principe elk etmaal één keer zes uur achter elkaar. Het heet een Zweeds systeem te zijn. Twee keer per etmaal zijn we allemaal tegelijk wakker en ontbijten of eten we.
Wie had nou ooit kunnen bevroeden dat ik de langste dag van enig jaar in Poti, Georgïe zou doorbrengen.

Vrijdag   22 juni 2912    Poti

Poti is ook een echte oliehaven, hoewel we gisteren tijdens het eten twee middelgrote dozenboten de nauwe bocht zagen nemen. Giga in deze omgeving en knap stuurmanswerk die bocht. Wel met sleepboot hulp.
Maken aan de hand van de planning van Michiel een maaltijd schema en aan de hand daarvan en boodschappenlijstje. Het lukt allemaal. Met de taxi naar een internet café en vervolgens de haven. Eten een boterhammetje en drinken heerlijke yoghurtdrank, die smaakt als echte ouderwetse karnemelk. Dat was na de troebel gootwater koffie van van morgen wel een traktatie. Gaan nog twee flessen halen. Moeten toch nog een brood scoren, we hebben iets te weing ingekocht.

Hans Beyer