Welcome to Georgia!

positie in Batumi 41 gr 39,2' Noord en 041 gr 38,6' Oost
NB de breedte graad en de Lengte graad zijn nagenoeg gelijk!

Onderstaand verslag overgenomen uit het dagboek van Hans Beyer

Dinsdag   19 juni 2012   30,75 mijl  Hopa naar Batumi

We hebben een prachtig uitzicht op de eeuwige sneeuw van de Kackar mountans. Tegen negen uur verlaten we de haven van Hopa op weg naar Batumi. Geen wind althans tegen en zo weinig dat je niet kan varen. De vier Argonauten op weg naar het land van het Gulden Vlies, een totaal andere cultuur. Allereerst moeten we de officials tevreden stellen door  twaalf mijl in een rechte koerslijn te varen om Turkije te verlaten. Vervolgens weer twaalf mijl terug op een andere koers om Georgïe formeel binnen te komen. Zo varen we 10 mijl om op 20 mijl direct. Dat is best veel.
Hebben zo‚n zes mijl uit de kust veelvuldig contact op kanaal 16 met de Coast Guard. Dat levert niet altijd de juiste resultaten op. Na enige tijd komt er op volle snelheid een wit vaartuig op ons afstuiven. Dat is de Coast Guard.. Stop engine. Welcome in Georgia. Michiel voert het woord en wijst op de scheepsnaam, z‚n eigennaam etc. De kapitein van het CG vessel is een soort zeerover. Met brede arm gebaren, nadat is vastgesteld dat we met één vrouw en drie mannen zijn, mogen we doorvaren.

De witte Coast Guard boot blijft aan bakboord achterlijker dan dwars met ons meevaren. Vluchten kan niet meer. Hebben contact met de haven en mogen ook van deze instantie doorvaren naar de jachthaven. Daar staat een compleet ontvangstcomité van politie, havenmeester en douane klaar staat.  Michiel krijgt eerst van de haven meneer, die later van alles voor ons zal regelen, op zijn flikker waarom hij de haven niet heeft gecontact. Daar krijgt de CG radiomevrouw de schuld van. Zij is er tenslotte niet, wel zo makkelijk. Iedereen krijgt een hand en Welcome in Geogia. Vervolgens worden onze paspoorten en wijzelf gefotografeerd en krijgen van een aardige politievrouw ons paspoort met en stempel op de allerlaatste bladzijde een stempel. Al weer met een Welcome in Georgia.
Liggen uiteindelijk op dezelfde plaats als de opstellers van de pilot. Zie foto op bladzijde 119 (...van de Zware Zee pilot). We lopen wat in de rondte. Vinden een ATM. Corien trekt 500 Lari's uit de muur. Ook hier werkt het. Het is overigens een veel Europeser land dan de noordkust van Turkije, al was het maar dat je heerlijke koffie kunt krijgen. Corien nodigt ons allemaal uit eten. Ze heeft een prima plek gevonden,op de eerste verdieping met uitzicht op de baai.
We bestellen van alles en eten te veel maar wel heel lekker. De bediening schenkt de helft van de wijn in Jan z‚n kruis maar dat is een kleinigheid. Het restaurant heeft overigens geen WC voor zijn gasten. Dat kan op straat waar een keurige faciliteit is, wel betalen, voor alle etablissementen. We dwalen wat door de oude stad en lopen een prachtig mislukt Hollywood decor binnen en op een prettige binnenplaats drinken we heerlijke koffie. Dit etablissement heeft wel een WC voorziening en wat voor één. De volgende dag blijkt dat de hele stad in een soort retro stijl wordt opgeknapt. Wansmakelijk! Ze richten op toeristische ontwikkeling voor de Golf regio
Corien en Michiel hebben een uitje geregeld met de havenmeester. Naar het klooster Sabema en naar de botanische tuin. Dat gaat best lukken.

Woensdag  20 juni 2012 Batumi

Ik ben vroeg wakker en zie rond zes uur een man wat mistroostig de ladder opklimmen van zijn project, een enorme motorboot die volgens Michiel op de bodem heeft gelegen. Langzaam zie ik hem hoger klimmen en uiteindelijk met nog verder afgezakte schouders in de stuurhut verdwijnen. Het is ook wel een project.
We ontbijten aan boord en trekken vanwege het bezoek aan de monastry  lange broeken aan. Jan leent er een van mij. Corien zorgt voor bedekte schouders. Rond 10.00 uur is de havenmeester er met een Opel jeep om naar het hoog gelegen klooster te rijden over wat echt een slechte weg is. Het is behalve het uitzicht een desillusie. Er wordt een geheel nieuwe klokkentoren en kerk gebouwd. Weer retro. Het nabij gelegen, wel oude, vrouwenklooster is niet toegankelijk, ook niet voor Corien. Retour en naar de prachtige botanische tuin die prachtig in de kustbergen is aangelegd. Lopen en kijken. Ik neem speciaal een foto van de Camera Lantarna. Vind ik een leuke plant voor onze tuin.  Deels worden we door de immense tuin gereden en deels lopen we.

Na afloop worden we gedropt bij een fantastisch café  met echt heerlijke koffie en een mooie club sandwich met lekkere zalm. Als of je in een oud Weens café bent. We zitten in  een prettige temperatuur buiten en maken allemaal ons eigen verhaaltje bij de langskomende mensen. Waar gaat de  zwarte krullenbol heen met de vier vrouwen die er allemaal anders uitzien en van zeer verschillende bouwjaren zijn. In een Renault terwijl hij daar voor in een rode polo alsmaar in en uit een Mercedes stapte. Je ziet hier overal de vlag van Adjara een autonome republiek binnen Georgïe. De vlag is een kruising van de Georgische vlag, de Maas vlag en de Griekse vlag. Uit de reclames is op te maken dat de Georgiërs vinden dat ze bij Europa horen. Bij het Georgische Constitutionele Hof hangt naast de Georgische vlag een blauwe Europese met de sterren cirkel. Curieus.
Wat betreft het aantal hotels kan naar mijn mening van een echte varkens cyclus gesproken worden. Gek is dat er wel een jachthaven is maar verder geen enkele voorziening. Black Sea magic denk ik.
Nadat we aan boord  gegeten hebben, lopen we de stad in voor het kunstwerk van Batumi. Een man en een vrouw opgebouwd uit horizontale vlakken. Beide staan op een ronddraaiend plateau, dat op zich weer op een excentriek staat. Op één plek zijn ze geheel „verstrengeld‰ en dan draaien ze weer uit elkaar. Lopen veder langs een prachtige waterpartij. Eindelijk iets echt moois. Hoog in de donkere hemel houdt Medea het Gulden vlies vast.
Wel een booming town maar met veel kitsch. Drinken nog wat bij het terras met de mooie plee. Er komen Russen naast ons zitten. Het is op zich geen prettig gezelschap en wij vertrekken. De Russen waren voor mij een versterking van het gevoel dat er veel fout geld in Batumi van kleur verandert.

Hans Beyer