Odessa 2

Odessa, 18 juli 2012

Dat Odessa een bruisende stad is, waar je gemakkelijk je tijd verdrijft en waar je enorm kunt genieten van "Het Nieuwe Rusland", schreven we al in ons bericht van 16 juli. We bleven hier 5 dagen en dat was geen minuut te veel. De stad wordt terecht "The Pearl of the Black Sea" genoemd. Als er dan al een minpunt is, dan is het dat bijna niemand Engels verstaat of spreekt. Nu hebben wij Nederlanders over het algemeen wel andere methoden om duidelijk te maken wat we willen, wensen of vragen. Wij waren daarop geen uitzondering, wat soms in winkels of in restauarants hilarische taferelen opeleverde, vooral als de tegen partij tot de ontdekking kwam, wat we eigenlijk vroegen.

Een belangrijke uitzondering hierop was onze gastvrouw bij de Odessa Yachtclub, Victoria. Zij is de dochter van een van de vrouwelijke managers, Natalja, en behalve dat ze jong is, uitstekend Engels sprak, ook een zeer prettige persoonlijkheid is. De hele marina leek te worden gerund door vrouwen, want ook de baas is een, peentjes roodharige, vrouw met veel haar op haar tanden. Dit weer i.t.t. Victoria die met al haar jeugdigheid zo een cursus in sociale omgangsvormen kan geven.

We slierden veel door de stad, Debranskaya Boulevard is een absolute aanrader, met alle terassen muziekbars, winkel galerijen, enz. Het is weliswaar een stukje lopen naar het echte centrum van Odessa, maar hier voel je het hart van het (nieuwe) Ukraina kloppen. Met dit land komt het wel goed. Zodra de oude (sterk mafiose) generatie is opgeruimd, staat de nieuwe generatie klaar voor de toekomst van dit land. Voorbereid via internet, gretig om te leren en ondernemend. Als iets niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het kan. Een halve generatie terug, zou je hiervoor, bij wijze van spreken, in de gevangenis worden gezet. Nu straalt de ondernemingsgeest en net nieuwe initiatief van de jonge mensen af. Het valt voor Ukraina te hopen dat de nieuwe generatie de kans krijgt om zich te ontplooien en niet door de oude "aparatchiks", via de politiek van het land, terug in de hoek zal worden geschopt.

Want dat merk je ook volop. De bureaucratie en de corruptie vieren hier nog hoogtij. Niet meer openlijk, want ook Ukraine wil graag deel van de EG worden, maar in de blik en houding van veel mensen zie je de instelling van "Het Oude Rusland" nog terug.

Odessa is ook een schone stad. Hier ruikt het niet naar niet geleegde vuinisbakken of open riool. De stad is prachtig hersteld in haar oude 18e eeuwse glorie. De afwisseling van het stadsbeeld met fontijnen en parken is heel prettig. Het stand beeld van Ekaterina de Grote wijst met haar hand nog immer naar de toekomst van dit land. Zij bedoelde dat Odessa het St. Petersburg van het Zuiden zou worden. De schrijvers van de Black Sea Pilot, een cruising echtpaar uit de USA, merken de overeenkomsten tussen de sfeer en uitstraling van Odessa met Washington (DC) op. Een beter compliment, zij het dan hedendaags, kan het initiatief  van Catharine de Grote om Odessa te stichten, niet krijgen.

We gaan geen toeristisch handboek voor Odessa schrijven. Dat doen de uitgevers van Lonely Planet veel beter dan wij, maar als je ooit nog gaat lunchen in Odessa, ga dan zeker langs bij de "Fat Mozes"en bestel hun skillet with assorted meats.

Frouk en Michiel