Overgestoken naar Kreta

Sitia, 29 augustus 2012
35 graden 12,5' Noord en 026 graden 06,6' Oost

Jl. zondag lagen we keurig om 18:00 in de jachthaven van Karpathos. Die haven bleek inderdaad te bestaan, de onvolledige informatie in de pilots ten spijt. Het was weer een echt Grieks verhaal. Prachtige haven, aangelegd met EG financiering, niets doet het, het drinkwater is brak, er is geen havenmeester en de ligplaatsen worden voornamelijk door vissers gebruikt. Maar wij lagen hier prima, weliswaar enigszins buiten het stadje, maar erg goed beschermd, ook voor de N winden die hier in de zomer bijna altijd waaien.

Positie 35 graden 30,6' Noord en 027 graden 12,6' Oost

In Karpathos is verder niet veel bijzonders te beleven. Er is een heel grote havenkom, geheel open naar het Noorden. Langs de oevers is een brede boulevard, waar veel toeristen flaneren en met veel Taveernes. Een straat hoger loopt een drukke winkelstraat, waar alles wat een toerisr begeert te koop is. Dat geeft wel een gezellige sfeer. Wij aten een Grieks menu op een van de terrassen en keken, op de terugweg naar de boot, naar een groep muziekanten die optraden in een soort straattheater en Griekse muziek speelden. De muziek was aardig, maar de show werd gestolen door twee kleine kindjes die hun eigen toneelstukjes opvoerden op de vloer tussen de muzikanten en het publiek.

Inmiddels wil het weer niet erg meewerken. Het is heel hard gaan waaien. We besloten om nog een dag eerder over te steken. We zijn dus niet meer naar Kasos gegaan en kunnen dus ook niet vertellen hoe Fry er uit ziet. Dat was een goed besluit, want gisteren was het al heel erg zwaar weer en dat is vannacht nog een tandje erger geworden. Buiten staat windkracht 8 met golven van gemiddeld 3 meter hoog. Maandag, toen we de 65 mijl van Karpathos naar Sitia op Kreta aflegden, was het prachtig weer. Aanvankelijk konden we, ten Zuiden van Karpathos en Kasos, prachtig zeilen, maar in de loop van de dag viel de wind geheel weg en werd het weer motorzeilen. Raar idee dat, het een dag later op dezelfde zee, heel oncomfortabel zal zijn. Bij de aanloop van Kreta kregen we toch nog een beetje wind en bij de ondergaande zon legden we om 19:20 de Pas de Deux aan de kade van Sitia op Kreta.

We zijn nu op Kreta en dat geeft ons een prettig idee. We lopen niet meer het risico dat we elders op een weersverbetering moeten wachten en dan misschien heel hard moeten varen om op 2 september ons vliegtuig te halen. Agios Nikolaos, de haven waar we de PdD een maandje zullen stallen ligt om de hoek en in deze baai zijn nog verschillende mooie ankerplaatsen die we nu kunnen bezoeken.

Op de winddag van gisteren waren we zowel toeristisch bezig, als bezig met een paar nuttige dingen aan de boot. We speurden naar het lek in het koelsysteem van de motor. Dat hebben we gevonden en we telefoneerden al met de jachthaven waar we naar toegaan om daar de koelwaterpomp weer waterdicht te laten maken. Voorts de mast in, voor de periodieke inspectie en om de kraanlijn in de top los te maken. Van het staaldraad is een streng gebroken en die moet worden vervangen. Het was interessant om vanuit de top van de mast over de zee te Noorden van Kreta uit te kijken en te zien hoe het daar te keer ging. In de middag klommen we via de steile straatjes van Sitia omhoog naar het kasteel, uit de Byzantijnse tijd, boven het dorp. We wandelden verder door in de hoop dat we de kust zouden zien, maar we zagen slechts een modern vliegveldje, wederom met EG financiering gebouwd, waar geen enkele bedrijvigheid was. De kust was vele kilometers verder weg.

Vannacht was het bal. De swell buiten werd ook voelbaar aan de kade waar we liggen. Om de paar minuten een ruk aan de lijnen, ondanks de strak doorgehaalde springen voor en achter, maakten het slapen onrustig. Het is nu wachten tot de wind weer gaat liggen en de zee tot bedaren komt, om naar onze volgende ankerplaats te gaan. Of dat vandaag nog wordt, zullen we later laten weten.

Michiel en Arjen