Onderweg naar Malta

23 oktober 2012, 16:56 MET, 7 mijl voor het eiland Gozo (het kleine zusje van Malta).
Positie 36 graden 05,0' Noord en 014 graden 24,3' Oost

Vanochtend om 07:30 vertrokken we uit de baai bij Porto Palo, op de uiterste ZO punt van Sicilië. De afstand naar Gozo is 56 mijl en het weerbericht beloofde ons geen wind. Gelukkig werd het in werkelijkheid anders. We voeren al toen de ontbijttafel in de kuip nog gedekt werd en we kregen toch meteen wind, plus de  bijbehorende deining. Dus theekopjes vasthouden, anders krijg je de hete thee in je schoot, Maar na de yoghurt met Muesli en twee koppen warme thee, snel de zeilen omhoog, motor uit, zonnepanelen op de zon gericht, Spinaker erbij, hoe comfortabel kun je het hebben. Vannacht ging het goed met de accu's. Alles afgezet wat uit kon. Ons ankerlicht was een olielamp en vanochtend nog spanning zat in de batterijen. Dat was een meevaller. Wat een mooie zeildag. De wind is nu afgezwakt en omdat we voor donker in Mgarr willen zijn staat de motor er nu wel bij en kan de computer aan om dit bericht te schrijven en zo meteen aan jullie te verzenden.

Eergisteren was ons wal-programma in Syracuse Het werd een comedy of errors. Auto huren om naar de Etna te gaan? Nee hoor, op zondag zijn alle autoverhuurbedrijven in Syracuse gesloten. Dan maar fietsen op de culturele route  door Syracuse? Ook niet, want alle fietsen zijn al opgeruimd en verder kun je alleen fiersen huren bij de autoverhuurder en die zijn gesloten. Zelfs het Toeristen bureau was nog gesloten. Maar om 10 uur was ons plan toch klaar. We gaan naar het archeologisch Museum in het Noorden van de stad met daar vlak  naast een Oud Romeins Amfitheater en een Oud Grieks Theater. Het werd een fantastische dag. Niks geen Etna, niks geen cultuur fietstocht. Dit was gewoon  beter. Het museum is een geweldige ervaring, die je, als je ooit in Syracuse komt, niet mag missen. Wat een culturele rijkdom vertegenwoordigd het eiland Sicilië. Het ligt op het kruispunt van alle handels routes van de oudheid en ook nog van het heden.  Een mengeling van heel veel verschillende culturen die ook al  in de archeologische vondsten is terug te zien. Een vredelievend land, dat welgevaren is dankzij de strategische positie midden in het Mediterrane gebied. Een zeer rijke fauna. Wie wist er, dat er een paar duizend jaar geleden olifanten leefden op Sicilië en ook op Malta? Wij nu wel.

het amfitheater is indrukwekkend, zoals alles wat uit de Romeinse tijd stamt, grootsheid, macht en rijkdom uitstraalt. Vlak er naast een groot Grieks Theater, als het ware een recreatie park uit de oudheid. Vlak er achter immens grote grotten, waarvan er één vernoemd is naar de Tirannieke Dionisius. Je hebt niet  heel verbeelding nodig om je zelf terug te wanen in de oudheid. Zeker na de inhoud van de archeologische drinkbeker die we eerder op de dag al genoten hebben, in het museum. Deze bijzondere dag sloten we af op de boulevard aan de Westkant van Ortigia, de oude stad van Syracuse. Met een biertje in de hand genieten van de zonsondergang over de baai van Syracuse. We sluiten de dag af op het plein voor de Duomo van Ortigia, waar het zwart is van de mensen. Weinig toeristen, veel bewoners van de stad zelf, die komen kijken naar het marionetten theater en andere optredens, maar vooral ook naar elkaar. Wij eten een pizza Calzone en een pizza 007 in de Pizzeria del Duomo. De deuren van de basiliek gaan dicht en wij rollen moe en tevreden onze kooien in, aan boord van de PdD.

Op maandag varen we naar Porto Palo. 28,5 mijl prachtig zeilen. Of de accu's het houden is toch even spannend. maar het gaat uiteindelijk allemaal prima. Nu op weg naar Gozo en Malta.

Tot later.

Michiel en Joost