Costa Blanca, Javea en Altea

17 juni 2013

Onze etappe naar Javea was inspiratieloos. Het duurde lang (bijna 12 uur over bijna 66 mijl). Het zicht was matig tot slecht. We zagen op de horizon wel de grijze contouren van de massieve Cabo San Antonio en Cabo de la Noa, maar meer dan grijs werd het niet. Er was nauwelijks wind. Van de 12 uren die we onderweg waren stond de motor er 11,5 aan. Er waren geen hoogtepunten, behalve natuurlijk het verzorgde ontbijt, de verzorgde lunch, het slaapje onderweg en de aankomst in Javea.

Javea is leuk. Er is wel toerisme, maar van de meer ingetogen soort, de boulevard langs het strand is niet groot en burgerlijk gezellig. Veel kleine kroegjes, bars en eettentjes. Kortom, in Javea heerst een aangenaam en vrolijk sfeertje. Freek liet zich verleiden met baby squid in olie en garlic sauce en een tonijnsteak en Michiel met een foie gras en een riz curry. Het uitzicht over de baai is mooi. De haven en het dorp liggen als het ware onder de steile rots van Cabo Antonio geplakt.  Aan de andere kant van de baai de enorme steenklomp van Cabo de la Noa, de meest westelijke punt van de Costa Blanca.

Opvallend in alle Spaanse jachthavens is de netheid en de discipline. Ieder haven heeft zijn Club Náutico, waar de boten er keurig bijliggen, met veel faciliteiten voor jeugdopleiding en wedstrijdzeilen. Overal gastvrijheid in de clubhuizen, inclusief gebruik van douches, kleedruimtes, toiletten en meestal ook een self service laundry. Ook in een kleine plaats zoals Javea is dit opvallend. Nergens ligt rotzooi. Alles is opgeruimd en de boten en bootjes zijn vaarklaar.

De volgende dag  een etappe van 27 mijl naar Altea. We wilden eigenlijk naar Moraira, waar we twee jaar geleden zeer aangenaam verbleven, maar met het oog op de weersverwachting met veel wind uit het ZW (onze vaarrichting), kozen we voor Altea, dat 10 mijl zuidelijker ligt. Daarmee zou Alicante onze volgende bestemming, op 29 mijl ten ZW van Altea, ook met harde tegenwind nog een behapbare etappe kunnen worden. Het weer in ons deel van de Middellandse Zee wordt momenteel bepaald door een lage druk gebied dat van Noord Algerije naar de Balearen trekt en de wind wordt aangejaagd door de straat van Gibraltar over de Westelijke Middellandse Zee.

We kwamen omstreeks 4 uur in de middag de haven van Altea binnen varen. Na een gebruikelijke spraakverwarring over de VHF radio met de Club Náutico (wij spreken geen Spaans en zij geen Engels) kregen we een keurige ligplaats aan een van de pontons. De watersportverenigingen in dit deel van Spanje hebben vaak ook een actieve roei afdeling. Zo ook in Altea. We maakten kennis met een van hun sloeproei- teams en kregen uitleg over hun manier van roeien en de competities die er tussen de verenigingen aan de kust worden geroeid. Hun seizoen loopt van November tot eind April. Daarna is het te warm. In de zomermaanden wordt er wel getraind en instructie gegeven. Ook Altea heeft een goed georganiseerde Club Náutico waar we te gast waren. Na ons avondmaal aan boord, maakten we een wandeling langs de boulevard en dronken koffie in dezelfde tent, waar we twee jaar geleden ook zaten.

Morgen naar Alicante. Dat kan nog een verrassing worden, want de harde ZW (tegen) wind zit nog steeds in het weerbericht. Als we ons op de GRIB files baseren, dan zou het hier morgen vlak onder de kust wel mee kunnen vallen. Tot dan.

Michiel en Freek