Melilla

25 juni 2013, 10:00 uur 's ochtends

Over een uur willen we vertrekken we uit Melilla, om naar Ceuta te gaan, 130 mijl naar het Oosten. Het weer is een beetje grimmig. Het waait niet echt hard, maar wel stevig uit het Oosten. Volgens het weerbericht krijgen we te maken met een ruwe zee. Omdat we in WNW richting zullen varen krijgen we de wind en de golven mee, dus moet het wel te doen zijn. Kleine zeiltjes, zodat we niet te hard gaan en we vannacht kunnen slapen. Morgen in de loop van de dag hopen we in Ceuta aan te komen.

We waren twee dagen in Melilla en dat heeft ons niet gespeten. Het is een bijzondere stad met een heel rijke geschiedenis. Al voor onze jaartelling was dit een belangrijke handelspost en dat is het eigenlijk altijd gebleven. Vooral de Phoeniciërs en later ook de Romeinen brachten Melilla tot bloei. Ook in de 17e eeuw speelde de plaats een belangrijke rol in de handel met de Levant. De citadel, met de oude stad, is prachtig gerestaureerd en een bezoek waard. Vanuit de jachthaven hebben we er uitzicht op. Wij bleven er bijna een hele dag. We wandelden ook langs het strand tot aan de grens met Marokko. Die is hermetisch gesloten met veel hekken, wachttorens en slechts één grensovergang tussen Melilla en Marokko, 3 km ten Noorden van de kust, buiten de stad. Melilla is onderwerp van veel politieke disputen. Marokko beschouwd het, net zo als Ceuta en de Peterselie eilanden, als, door Spanje bezet gebied. In 2005 probeerden 1000-en werkeloze Marokkanen, om de hekken naar Melilla plat te lopen om in de EG te kunnen komen en als politieke vluchtelingen aangemerkt te kunnen worden. Deze rel met werd werd veel geweld van zowel Marokkaanse als van Spaanse kant neer geslagen. Vandaag is Melilla een vredige stad met 80.000 inwoners, die leeft van het toerisme. Het is een mooie stad met brede winkelstraten en wandel parken met veel groen. De bouwstijl is een mengeling van Spaanse en Noord Afrikaanse herkomst. Veel balkonnetjes, veel ramen en deuren en platte daken, waarop zich ook een deel van het gezinsleven afspeelt.

Wij hadden het hier zeer naar onze zin en zijn blij dat we dit deel van de kusten van Middellandse Zee niet hebben overgeslagen. Dit is 100 keer beter dan de vermaledijde Costa del Sol met zijn veel te dure en slechte havens en met veel te veel luidruchtig toeristisch geweld.

Michiel en Freek