10 juli 2013

Sines, 10 juli 2013


Het werd een lange verjaardag omdat dit jaar de dag van 10 juli vroeg begon en laat eindigde. Maar ook een dag met verrassingen zoals dat bij een verjaardag hoort.

Vroeg uit de kooien opstaan want we wilden weg bij het eerste daglicht om de ruim 62 mijl naar Sines te kunnen afleggen voordat het daar donker zou zijn en we bovendien nog een restaurant wilden bezoeken om het verjaardagsdiner van Michiel aan Wouter en Arjen aan te kunnen bieden.


Al om 06:55, op onze ankerplaats bij Baleeira, hadden we onze eerste kop thee op en was bovendien het anker aan dek en konden we vertrekken. Aanvankelijk helemaal geen wind.

Verrassing 1 van de dag was dat we op een geheel vlakke zee heel dicht onder Cabo Sao Vicente door konden varen. Het was een spectaculaire aanblik om van beneden omhoog te kijken naar de meest Westelijke punt van Europa met de beroemde vuurtoren en het klooster boven op de rotspunt. De volgende verrassingen kwamen met het ontbijt. Een hele cadeautafel vol met brieven, pakjes, gelukwensen enz. Erg blij met de foto van de kleinkinderen Kiki en Saar, de dochters van Fleur en Jasper.


De verjaardagstaart van Frouk lieten we ons goed smaken bij de koffie (Cola voor Wouter, want die houdt niet van koffie). Verder verliep de ochtend zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Eigenlijk was het dood saai. Geen wind, geen scheepvaart, geen visfuiken, geen vissers en een kust die langzaam in de heiige verte verdween. 4 en een half uur na Cabo Sao Vicente, de volgende verrassing, dikke mist als onverwacht presentje op mijn verjaardag. Het werd vochtig en koud. Radar en AIS allebei aan, maar daar was behalve de kust op 5 mijl afstand niets op te zien. Daar waren we niet meer aan gewend. Ondertussen voeren we nog steeds met de motor er bij, want zowel richting als kracht van de wind waren verkeerd. Naar mate we verder van de kust af kwamen trok de mist geleidelijk op en draaide de wind naar een meer westelijke richting. Een uur voor Sines kon eindelijk de motor uit en als laatste cadeautje van de dag voeren we Sines onder zeil binnen om 7 uur in de avond. Ruim op tijd voor het aankomst biertje in de kuip en het diner in de stad. De heren van de capitainerie in Sines waren bereid om ons het adres te geven van hun eigen favoriete eethuis in Sines. Achter het Castelo aan de R. Francisco Luis Lopes is het restaurantje Sitio Do Marinho. Het advies, dat we van de capitainerie hadden gekregen, bleek uitstekend. Het eten was goed, de waard zeer gastvrij en het zat er vol met lokale mensen, wat altijd een goed teken is. Een mooie afsluiting van mijn verjaardag. Nadat de lokale gasten mij nog in het Portugees hadden toegezongen, bij het doodmakertje dat de waard serveerde, lagen we na middernacht in onze kooien en vielen prompt in slaap. Morgen weer een lang stuk. 53 mijl van Sines naar Cascais. We zullen weer tegenwind hebben, maar dat wisten we van te voren omdat het langs de kust van Portugal vrijwel altijd uit het Noorden waait. Die wind heet niet voor niks de "Portugese Noord". Heel misschien draait de wind nog iets meer naar het Westen en kunnen we morgen  toch nog weer een stukje zeilen zonder motor?


Michiel, Arjen en Wouter