Onderweg van Aveiro naar Porto

16 juli 2013, onderweg van Aveiro naar Porto

Vandaag zijn we weer een motorboot. Het is ongelofelijk, maar dit is al de zoveelste dag zonder wind. De atmosfeer om ons heen is volkomen rustig. Alleen in de tweede helft van de dag krijgen we soms wind van zee als het land opgewarmd raakt en er een lichte zee bries gaat waaien naar het strand. Gisteren was zo'n dag en hebben we zelfs heel mooi kunnen zeilen. Het begon weer met een spiegelgladde oceaan, maar na een uurtje kon de gennaker omhoog  en hebben de ruim 35 mijl van Figuera da Foz naar Aveiro bijna helemaal op zeil kunnen doen. Als er iets is tijdens deze reis, waarop we niet hadden gerekend is dat we onder spinnaker langs de westkust van Portugal naar het Noorden zouden zeilen.

Aveiro is een industrie gebied in een grote delta van die de Ria de Aveiro vormt. De getijstromen zijn er heftig en met aanlandige wind kan de ingang gevaarlijk worden. Die is deels verzand. Overigens zagen we bij binnenkomst dat er hard gewerkt werd aan de verbetering van de ingang. Een groot (Nederlands) baggerschip was bezig om de zandbanken weg te zuigen en het Westelijke havenhoofd werd aan zienlijk verlengd. Desalniettemin was er een hoop stroom en we keilden met een snelheid van 7,5 knoop naar binnen. Aveiro zelf biedt geen mogelijkheid voor jachten om af te meren, maar recht er tegenover ligt het slaperige dorpje Sao Jacinto met een mooie ankerbaai er voor, zonder heftige getijstromen. We kwamen er niet achter wat de economie van dit dorp te betekenen heeft. Waarschijnlijk helemaal niks. Er wordt veel gevist, voornamelijk uit heel kleine bootjes en met hengels vanaf de kant. De atmosfeer is opvallend relaxed. Wij spendeerden er een prima rustige nacht achter ons eigen anker. De belangrijkste gebeurtenis ter plekke was dat, nadat we de dinghy hadden opgepompt, we een biertje gingen drinken op het terras van het enige etablissement waar volk op de been was, café, restaurant, pastelaria, bakkerij, alles tegelijk. Inderdaad super relaxed.

Bij het vooruitkijken in de pilots voor onze bestemmingen hierna viel ons oog op een stukje tekst in Reed's Almanak, dat  er in 2012 een marina is  geopend bij Porto in de rivier de Douro. Tot nu toe was de Douro, en daarmee Porto, een no-go area voor jachten. In Sao Jacinto hadden we geen internet verbinding, maar wel een telefoon. Frouk via haar internet verbinding in Nederland gaf ons meer informatie over deze marina en de bevestiging van het  bericht in de Reed's. We zijn er nu naar op weg, Spannend en nieuw. De Douro is heel ondiep, maar we hebben vaaraanwijzingen. We zijn benieuwd. Vanavond zijn we hopelijk in Porto en niet niet in het ietsje Noordelijker gelegen Leixoes.

Tot dan

Michiel (die zit te schrijven), Arjen (die aan dek uitkijk houd) en Wouter (die die doet of hij een boek leest, maar zijn ogen dicht heeft)