Gletscher

31 juli 2007
Vandaag voeren we van Frederiksdal (Narsaq Kujalleq, op z'n Groenlands) naar de Gletscher aan het einde van de Akuliaruseq fjord. Voor de kenners: dit is vlak bij het begin van de Prins Christian Sund, die dwars door de het Zuiden van Groenland snijdt. Akuliaruseq is een van de fjorden die uit komen op de Ilua, een kruispunt van wateren in het zuiden. Aan de Zuidwest zijde van de Ilua ligt Augpilagtoq, een smalle baai met een kleine nederzetting waar we vannacht ten anker gaan. De tocht naar de gletscher was spectaculair. We voeren door de fjorden met links en rechts van ons meer dan 1000 m hoge rotsen, doorsneden door watervallen, kleine gletschers en met granieten wanden die een enorme natuurkracht uit stralen. Het is hier een wonder van natuur. De indrukken zijn overweldigend. Je ziet niemand. We zijn de hele dag geen boot tegen gekomen. Wegen zijn er niet in Groenland, dus hier ook niet. Nederzettingen zijn er ook niet, behalve Augpilagtoq en dat ligt diep verscholen achter hoge rotsen.
 
We waren bijna anderhalf uur aan de voet van de gletscher. Eerst proberen hoe dicht bij we konden/durfden komen. Nou, héél dicht bij! We hoorden de in het water vallende ijsblokken plonsen, op ongeveer 50 meter bij ons vandaan. Ze sprongen met knallen uit de ongeveer 30 meter hoge ijswand die het einde van de gletscher vormt. De fjord was daar nog steeds 170 m diep! Vervolgens om beurten in Pasdeautje om de Pas de Deux en de Lyra ook samen voor de gletscher te fotograferen. Met elkaar maakten we er weer een paar honderd. Ondertussen scheen achter elkaar de zon. Het was de hele dag gewoon lekker weer. We zijn nu op de terugweg, naar onze ankerplaats. We hebben tegenwind en die wil in de fjord echt wel waaien. Het is nu ook koud, maar buiten zitten we, uit de koude wind, onder de kap en binnen brandt de kachel.
 
We weten niet wanneer we weer op het internet kunnen om foto's op de website te plaatsen, maar bereiden jullie je maar vast voor op erg spectaculaire foto's.
 
Arjen & Michiel