Chub Cay, Bahamas

1 februari 2008
 
Vandaag zijn we aangekomen op Chub Cay in de Berry Islands. Deze groep van Cays in de Bahamas ligt op de NO kant van de Great Bahama Bank, waar we de laatste twee dagen op gevaren hebben. De pogingen om er een paar foto’s van te maken zijn vruchteloos. Immers, je ziet eigenlijk niets anders dan water. Het is weliswaar kraakhelder, je ziet overal de bodem, en het is diepblauw. Maar ja, dat geeft niet zulke spectaculaire foto’s. Toch is het indrukwekkend om over dit enorm grote, ondiepe water te varen. Er zijn een paar routes die je met voldoende water onder de kiel veilig kunt varen, maar daar buiten liggen vele koraal banken, die meestal niet op de kaart staan. ’s Nachts varen wordt hier dan ook ten sterkste ontraden. Overdag zie door de andere kleur van het water wel dat er iets is, als je tenminste niet tegen een laag staande zon moet inkijken.
 
Vanochtend gingen we heel vroeg anker op, om op tijd, voordat de passaat zich weer in volle kracht laat zien, in Chub Cay te kunnen zijn. Dat lukte zonder moeite, want er was eigenlijk nauwelijks wind. We zeilden, ondanks de tegenwind wel bijna het hele stuk. In Chub Cay ingeklaard bij een zeer officieel doende mevrouw op een vliegveldje dat behalve uit een landingsbaan en een paar heel dure privé jets, uit niets anders dan een schuur en een tent bestaat. Het inklaren kostte desalniettemin bijna drie uur. Dat is dan wel inclusief een uur om alle formulieren in te vullen.
 
Chub Cay Marina werd een teleurstelling. Ons aanbevolen als een van de gezelligste plekken in de Bahamas, vonden we een super moderne, bijna lege jachthaven, waar niets te doen is. Alles is dicht of nog in aanbouw. Die aanbouw ligt stil. Brandstof is alleen in kleine hoeveelheden te krijgen. De winkels zijn of dicht of leeg, of allebei. Kortom Chub Cay heeft zichzelf voorbij gelopen. Er is overdreven geïnvesteerd, iedereen blijft weg en van de Marina wordt besmuikt gezegd dat ze nu al failliet zijn. Als je hier lang wilt liggen ga je zelf ook failliet. Marina’s zijn niet de plaatsen waar je in de Bahamas wilt liggen.
 
Onze biertjes om ons feitelijke aankomst in de Bahamas te vieren hadden we gelukkig nog in de USA gekocht en smaakten ons prima. Het zoet van een veilige aankomst is weer aangenaam genieten.
 
Michiel en Robert