We maakten een ommetje

7 juni 2008, 03:00 hrs UT
34 gr 18 min Noord en 052 gr 45 min West

Depressies in de Noord Atlantic horen van Cape Hatteras netjes een NE koers te nemen en langs de kust van de USA op een hogere breedtegraad naar Europa over te steken. Echter, gisteren niet. Deze depressie besloot precies over de 40 breedtegraad recht over ons heen te komen met stormkracht winden van 35 - 40 knopen. Daar hebben wij geen zin, want het regent er ook nog bij, en hard. Kortom we maakten een kleine detour en keerden terug naar de 34e breedtegraad op een OZO koers. De rand van de depressie scheerde langs ons met vlagen tot 25 knopen. Onder gereefd grootzeil en alleen de kotterfok voor de mast liepen we gemiddeld 7 knopen over de grond. Weliswaar niet precies de goede kant op, maar toch ruim 162 mijl in een etmaal die min of meer de goede kant op gaan. We wachten nu tot de wind na het warmtefront achter de depressie naar NW en N gaat ruimen. Dan gijpen we en pakken onze directe koers naar Flores weer op. Weliswaar zal de wind uiteindelijk en waarschijnlijk een tijde zwak uit het NO zijn, maar we hebben bijna onze hele voorraad dieselolie nog en ook de accu's kunnen een goede oplaad beurt gebruiken, de watermaker kan aan en wij kunnen douchen!

Nog één dag om je beste schatting in te dienen voor de competitie wie de beste ETA Flores geeft.
Weerkaarten van het NWC/NCEP Ocean Prediction Center van het gebied waar we in varen (Metarea 4) vind je op www.opc.ncep.noaa.gov. Voor grib files ga je naar www.usgrib.com of naar de professional pages van www.weatheronline.co.uk.

Het weerbericht voor metarea 4 staat o.a op http://www.users.zetnet.co.uk/tempusfugit/marine/gmdss.htm

Gegroet vanaf de oceaan. Het slingert een beetje, maar het gaat ons goed. Morgen hopelijk weer zon door de wolken die vandaag een grijs dak over ons maakten en het regent af en toe uit het dak.

Michiel en Robert