Lahmacun in Tirebolu

Tirebolu, 13 juni 2012

Vertrokken uit Samsun om 08:20 uur
log 53,39 NM 10 uur en 10 minuten
positie in Tirebolu: 41 gr 00,5' Noord en 038 gr 49,0' Oost

Het mooie zeilen is er af. Hopelijk tijdelijk. Gisteren trokken we omdat we een zeilboot zijn het grootzeil nog wel omhoog, maar de hoes van de Yankee bleef om het zeil en ook de kotterfok bleef in zijn slaapzakje. Er is totaal geen wind en vandaag blijven alle zeilen onder hun kleedjes. De temperatuur stijgt overdag ruim boven de 30 graden celcius en dat voelt erg warm aan, vooral in combinatie met windstilte. Bovenal is het saai. Vandaag is al de tweede dag dat we voor 100% motorboot zijn. Dat geeft wel tijd en gelegenheid om iets aan de planning te doen. Alle aanwijzingn in de pilots nog eens goed doorlezen. Afstanden in de kaart uitzetten. Documenten voor het in- en uitklaren (z.g. General Declarations en Crew lists) gecontroleerd. Alle officiële stempels van de boot en haar captain tevoorschijn gehaald en gecheckt of ze de voorgeschreven vorm en inhoud wel hebben (ze zijn aanpasbaar). Voordeel is dat je binnen kunt zitten en dat is beter dan in de zon.

Vanochtend om 09:00 kwamen we netjes van onze mooring constructie af. Onze fanclub had zich kennelijk verslapen. Gelukkig ook in Giresun geen wind. We lieten de vervaarlijk boven het wateroppervlak uitstekende mastpunt netjes liggen voor  het volgende "visiting yacht that will be welcomed in Giresun".

Tirebolu heeft een knots van een haven, maar ook hier weer leeg. Kennelijk is de NATO, toen Turkije binnen de verdragsorganisatie kwam, haastje rep je, alle havens gaan uitbreiden en inrichten, zodat de hele geallieerde oorlogsvloot, mocht die ooit naar de Zwarte Zee willen komen om de Russen terug naar de overkant te duwen, er in past. Wij vinden het prima, want ook hier is het vinden van een ligplaats geen uitdaging.

's Middags de mast in voor de periodieke mast inspectie en om het 3 kleuren top licht dat het soms wel/soms niet doet, tot de orde te roepen. Ook de Groen Rode navigatie lantaarn voor op de preekstoel wordt onder handen genomen. Jan is daar goed in en na zijn behandeling doet ook die het weer.

In de pilot lezen we dat we hier in Giresun een Turkish Style Pizza, Lahmacun, moeten gaan eten. We denken dat Lahmacun de naam van het restaurant is, maar het is de naam van het gerecht. Maar allen aan wie we de weg vragen naar "Restaurant Lahmacun?", wijzen ons dezelfde kant op en uiteindelijk staan we voor een alleraardigst klein restaurant, terras boven de baai, jonge mensen in de bediening, Jan mag roken op het terras. We maken kennis met Lahmacun. Het is een kruising tussen een pizza en een wrap op dat lekkere dunne, warme Turkse brood besmeerd met pesto en het smaakt heelijk.

Michiel, Hans en Jan