Istanboel

Yesilköy, 2 augustus 2012
positie van de Pas de Deux: 40 graden 57,3' Noord en 028 graden en 49,5' Oost

Om 3 uur vanmiddag konden we met de geleende auto van Zeki Karadeniz naar Havalimani Atatürk (het int'le vliegveld van Istanboel) op 10 minuten rijden van de boot, Frouk bij haar vliegtuig terug naar Nederland afzetten. Alles ging goed en vlot en we hebben inmiddels van Frouk de bevestiging dat zij goed op Schiphol is aan gekomen. Dit keer gelukkig tegelijk met haar bagage. Zij werd opgehaald door schoondochter Marleen en kleinkind Femke.

Het was weer een fijne tijd met Frouk aan boord van de Pas de Deux. Jouw aanwezigheid aan boord voelt goed en vertrouwd. We maakten weer veel mee. Niet in de laatste plaats doordat zowel jouw bagage zoek raakte en 6 dagen zoek bleef, als dat jouw pinpas door de ATM in Balaclava werd "opgegeten". Je was een volle maand aan boord en, behalve de twee hiervoor genoemde "incidenten", is er niets mis gegaan. Hoogtepunten waren onze bezoeken aan Sebastopol en Odessa (incl. La Traviata) en natuurlijk de aankomst in Istanboel. Je hebt weer veel om thuis over te kunnen verhalen, denk ik zo. We maakten ook veel nieuwe vriendschappen en ook dat maakt het reizen op de manier zoals wij doen, zo een waardevolle ervaring.

Voordat we Frouk naar het vliegtuig brachten bezochten we nog de Grand Bazaar in Istanboel, dronken Turkse thee op lage krukjes in de bazaar. We stonden in Basilica Cisterne, die een prachtig schouwspel van weinig licht en water in ondergrondse gewelven bood. Op de terugweg werden we nog bedrogen door een "wildeman" taxi chauffeur, die ons, ongevraagd, in een pijlsnelle dolleman's rit terug bij de boot bracht, maar daar ook de dubbele prijs voor wilde hebben. Ook in Istanboel wordt er met taximeters geknoeid. Samen met Wouter maken we vandaag de Pas de Deux weer klaar om op morgen, 3 augustus, weer uit te varen. Het voelt als het begin van de terugreis. een terugreis die in de loop van 2013 hopelijk weer zal kunnen eindigen in Nederland. Onze volgende reisdoelen zijn om via de Zee van Marmara en de Dardanellen naar Griekenland te varen. Daarna via de Dodecanese naar Kreta. Daarna een mandje in Nederland, o.a. om bij de viering van de 90e verjaardag van mijn moeder te kunnen zijn. Deze winter mag de Pas de Deux uitrusten op Malta onder de vertrouwde hoede Piet Kok.

We gaan nu eerst hard aan de slag om een lange klussenlijst af te werken. Bovenaan staat dat er nog veel foto's op onze eigen website moeten worden geplaatst  Als ik dit schrijf, is dat inmiddels gebeurd en staan 126 nieuwe plaatjes in het album "Zwarte Zee West".

Michiel en Wouter