Troje

Canakkale, 6 augustus 2012
positie 40 graden 09,1' Noord en 026 graden 24,3' Oost

's ochtends eerst op de ankerplaats bij Galibolu het onderwaterschip weer eens geschrobd. De aangroei onder de waterlijn valt heel erg mee. Eigenlijk is het helemaal schoon. Ook de gevers zijn vrij van algen en aangroei. Het staartstuk van de saildrive, na het avontuur in de Bosporus, nog maar een goed geïnspecteerd. De schelpen die er op gegroeid zijn voor de zekerheid nu maar helemaal weg gestoken met de keuken spatel. De koelwater inlaten zijn helemaal vrij. Alleen op de waterlijn zelf zit veel hardnekkig vuil. Een borstelbeurt is niet genoeg. Dat moet binnenkort nog een keer.

Om 09:00 zijn we onderweg.. De Dardanellen zijn zo glad als een spiegel. We nemen niet eens de moeite om de kleedjes van de zeilen af te halen. Als we om 13:00 in Canakkale afmeren, steekt de NO wind wel op zodat we daar nog even last van hebben omdat die dwars op onze aanlegoperatie tussen twee andere boten ons het leven zuur maakt. Canakkale is een grote levendige studentenstad. Er is veel te zien en het is een van de centra van de nationale trots van Turkije. We zijn hier op een maandag en daarom zijn alle musea dicht. De parken er omheen mogen we wel in en binnen is het toch te warm.

We hebben het er onderweg al een paar maal over gehad. Troje ligt 35 minuten met de Dolmustaxi van Canakkale vandaan. De beschrijvingen zijn echter niet erg aantrekkelijk. Er zou weinig te zien zijn en het landschap is saai. Maar we zijn nu hier en om straks niet de vraag te hoeven beantwoorden, waarom gingen jullie niet ook naar Troje, zoeken we de standplaats van de Dolmustaxi op en gaan we toch naar Troje.

De reisgidsen hebben allemaal ongelijk. Het is daar geweldig. Interessant, indrukwekkend, inspirerend, leerzaam en zo nog een paar termen. Het is alleen bloedheet. De buitentemperatuur is 39 graden Celsius en je kunt alleen maar langzaam bewegen en veel water drinken, drinken en nog eens drinken. De manier waarop het verhaal van de opgravingen van Troje en de geschiedenis van deze stad wordt gepresenteerd is boeiend. Wat misschien nog wel her meest tot de verbeelding spreekt dat Troje door vrijwel alle culturen en door alle tijden heen als een bepaalde bakermat wordt gezien. De Grieken, de Romeinen, de Christenen, de Moslims; allen hebben ergens een verbinding met het cultuurgoed Troje. De hedendaagse geschiedkundigen lijken het er over eens te zijn dat de oorlog om Troje helemaal niet ging om de gekidnapte schoonheid Helena, maar toen al een een gevolg was van de strijd tussen Oost en West, de strijd tussen Europa en Azië, de strijd tussen verschillende religieuze overtuigingen. Later in de middeleeuwen werden zelfs bepaalde kruistochten van Europa speciaal naar Troje ondernomen en niet alleen met de bevrijding van Jeruzalem als doel, maar als vergelding voor de strijd om Troje.

Er is heel veel te zien. De stad Troje is niet één stad, maar er zijn wel 9 of meer Trojes geweest, waarbij de volgende fase van de stad op de de fundamenten van de vorige werd gebouwd. In de opgravingen en de reconstructies is duidelijk te zien, hoe Troy I t/m IX, boven op elkaar liggen. We zijn blij dat we naar Troje zijn geweest daar nu over kunnen vertellen, na het met eigen ogen te hebben gezien.

Morgen is Wouter jarig en dat gaan we vieren op Bozcaada.

Michiel en Wouter