Het stormt hier

Yasmine Hammamet, 23 mei 2013

We liggen al twee dagen stil in de prachtige jachthaven van Yasmine Hammamet aan de Oostkust van Tunesië. De reden is een gemene diepe depressie die van ZW naar NO over de Middellandse Zee trekt. Gisteren hebben we in de haven een windsnelheid van 52 knopen gemeten. Een Zwitserse zeiler, die iets meer naar buiten op dezelfde ponton als wij ligt, zegt zelfs 70 knopen te hebben gemeten. Buiten op zee waren er, naar zeggen, vlagen van 80 knopen (orkaankracht). Zeilers zijn echter soms net als vissers. De vissen die zij vangen kunnen zo groot zijn als ze hun handen van elkaar kunnen houden. Maar de 51,6 kopen maximale windkracht op de PdD stond, real time, op mijn windmeetklok op het brugdek boven de kajuit ingang.

Daags na onze aan aankomst in Monastir, kregen we rond het middaguur de waarschuwing van veel wind in de volgende nacht. We veranderden ons plan om naar El Kantaouie, 14 mijl verder op, te gaan, en voeren die middag nog door naar Yasmine Hammamet. Daar is de beste en veiligste haven die er in Tunesië te vinden is. Als het dan toch slecht wordt, dan maar liever daar, dan in een willekeurige andere haven. Het werd een schitterende zeiltocht van 40 mijl die we in 6 uur maakten. De laatste 2 mijl legden we af in een windstilte, die de voorbode was van de storm die inderdaad 's nachts is opgestoken.

De marina is hypermodern, van alle gemakken, comfort en veiligheid voorzien, en ligt in een voorstad van Hammamet, en is geheel voor het toerisme gebouwd. De enorme hotelcomplexen hebben hun eigen strand aan de overkant van een vierbaans boulevard. Het zijn van die giga complexen waar je een arm bandje moet dragen om er in te mogen en als je erin bent dan mag je, bij wezen van spreken, niet meer naar buiten met zo'n bandje om.

Alles is hier groot en overdadig. Dusdanig dat er niet voldoende uitbaters zijn om de shopping centers te bemannen. Die staan dus voor minstens de helft leeg, of zijn helemaal gesloten. Er is zelfs een kunstijsbaan, maar die is ook dicht.

Voor de investeerders in dit giga toeristen oord is hopelijk het seizoen nog niet aangebroken. Gisteren tijdens de storm waren alle terrassen leeg. Vandaag zaten er op de drukke terrassen soms wel 10 à 12 mensen, maar op de meeste niet meer dan hooguit 2 m/v. Het oord is kennelijk ook veel te groot om ordentelijk onderhouden te worden. De lokale bevolking werkt zichtbaar hard. Ze zijn aardig, behulpzaam en open voor een praatje. Desalniettemin is het verval, in dit pas 10 jaar oude complex, al duidelijk zichtbaar. Veel straat vuil, dat door de storm nog eens extra werd rond geblazen. Niet geleegde vuilnisbakken. Veel bladderende verf op de gevels. Veel winkels, aanvankelijk met veel opsmuk geopend, zijn al weer dicht en de m” staan te huur achter dicht gekalkte ramen.

De marina vormt een uitzondering, hier wordt kennelijk geld verdiend, hoewel het liggeld, althans naar West Europese maatstaven, hier laag is. Heel veel buitenlandse jachten hebben hier een permanente ligplaats of gebruiken de Tunesische havens om te overwinteren. De internationale luchthaven ligt op ca. een half uur rijden. De werf hier heeft een uitstekende reputatie en dat straalt er ook van af.

Gisteren gebruikten we de overligdag om het grootzeil van de giek te halen en een hinderlijke scheur die langs het onderlijk liep te repareren. We hadden een plek uit de wind tussen twee gebouwen daarvoor uitgekozen, maar daar werden we ongeveer gezandstraalt en het reparatie tape zat al vol met zand voor het van de rol af was. Gelukkig mochten we van een van de plaatselijk koffie cafés de keuken gebruiken, waar het grootzeil languit op de schone grond kon liggen. We hebben het zeil gisteren bij windkracht negen niet meer terug op de giek gezet. Dat deden we vanochtend toen het nog maar windkracht zeven woei. Gelukkig van achteren, wat het eigenlijk best wel gemakkelijk maakte omdat we tegen de wind richting in konden werken. In een uurtje zat het er weer op. Wel spannend om morgen uit te vinden of we ook alle smeerrepen, de onderlijk-strekker, de bulletalie, de voorlijk-strekker en de lazy-jacks weer goed op hun plaats hebben gezet. Maar dat merken we morgen wel, want vandaag aan het einde van de dag gaat de wind naar verwachting liggen. Morgen wordt het mooi weer met weinig wind. Onze bestemming wordt dan Kelibia, ruim 15 mijl ten ZO van Cap Bon. Dat is de NO hoek van Tunesië en van de baai van Tunis. Hoe we daar verder varen en of we nog in Tunis en/of in het oude Carthago terecht komen zal o.a. van het weer af hangen.

Michiel en Frouk