Westray, Orkneys

27 juni 2007, Pas de Deux is in Pierowall op Westray, Orkney Islands
59º 19' Noorderbreedte & 002º 59' Westerlengte

Deze dag begon troosteloos met kou 9º C in de ochtend en regen. Het weerbericht was v.w.b. de wind goed en we wilden nu wel eens een keertje iets anders zien dan Kirkwall e.o. 

Eerst goedkope (rode!) diesel getankt in de pisregen, daarna de stad in voor de laatste boodschappen, nu in de gietregen. We keken elkaar aan en zeiden we gaan toch en daar hebben we geen spijt van gekregen. Om 11.00 uur lokale tijd stond het tij de goede kant op en zijn we maar vertrokken (in de regen). Het was nog steeds koud, maar zoals de havenmeester ons 's ochtends al zei, het kon toch niet slechter worden dan het al was.

Onze bestemming was het eiland Westray, een van de Noordelijke eilanden van de Orkneys. Vandaar is het maar 82 NM naar Lerwick op de Shetlands. Onderweg klaarde het weer op. We hadden een schitterende zeiltocht met veel zon, grotendeels bezeild. Dankzij de getijstroom maakten we af en toe snelheden over de grond van meer dan 10 knopen. Vrijwel geen swell en een fascinerend mooi landschap om ons heen. Ondanks dat we laatste 7 mijl moesten kruisen, legden we de 24 NM af in minder dan 4 uur. Pierowall is nog kleiner dan een muggenpoep op een tafelkleed, maar met een geweldige havenmeester die klaar stond om onze lijnen aan te nemen, omdat hij uit Kirkwall een bericht had gekregen dat wij evenals een Finse en een Engelse boot naar hem onderweg waren. De man is vervolgens drie keer langs geweest voor een praatje en alle vormen van goede raad die je kunt bedenken.

We maakten een inspirerende wandeltocht door de baai van Pierowall, die ons o.a. langs de plaatselijke Waterschapsheuvel bracht. Veel foto's gemaakt. Op het keerpunt van onze tocht lag gelukkig het "wereldberoemde" Pierowall Hotel met een fully licensed bar.

 

Daar maakten wij vrienden met Thomas, een lokale crab fisher. Die ons onderhield over het eiland Westray in het algemeen en de visserij op krabben in het bijzonder. We besloten de dag met een praatje met Risto, onze buurman in de jachthaven van Pierowall, die uit één drijvende steiger bestaat.  Kortom een dag die we niet hadden willen missen, behalve het begin er van. Morgen naar Lerwick,
.yes!

Michiel & Robert