Lerwick, 29 juni 2007

Gisterenavond om 22.30 uur lokale tijd zijn we aangekomen in Lerwick, Shetland. Het begon toen net te schemeren, terwijl vanochtend om 4 uur de zon al weer volop scheen. Het is hier, door de Noordelijke breedtegraad, in de maand juni maar 4 à 5 uur donker per etmaal. Het laatste deel van onze tocht hadden we weinig wind, die ook nog bijna recht van achteren kwam. Ergo, we voeren veel mijlen op de motor en hadden genoeg tijd en gelegenheid om lekker te koken, koffie te zetten en de boot op te ruimen.
 
Vanochtend eerst ingecheckt bij de haven autoriteiten, beleefdheidsvlag van Shetland gekocht en in het SB want gezet, praatje hangend over de preekstoelen met Risto uit Helsinki, die we al kenden uit Pierowall. Verder hebben we te voet Lerwick verkend. Dat was een leuke ervaring. Mooie stad, veel te zien, waaronder veel winkels, een binnenmeer midden in de stad met een oude (1000 jr BC) boerderijburcht in het meer, aansluitend wandeling rondom The Knab, een schiereiland aan de ZO kant van Lerwick, dat als het ware een natuurlijk bolwerk vormt. Bovenop The Knab liggen naast elkaar de golf club en de begraafplaats. De graven vormen in een soort tribune met uitzicht op zee. Grappig gezicht.
 
Heel Lerwick maakt een welvarende indruk. De huizen hebben zowaar ook andere kleuren dan grijs. Alles is schoon, er ligt geen troep op straat, geen graffiti en alles ziet er verzorgd uit.
 
Voordat we Engeland uit zijn moesten we nog een Fish & Chips bezoeken. Dat werd onze meeneem lunch aan boord na de wandeling. Het was nog lekker ook.
 
Vanavond gaan we proberen om een bezoekje te brengen aan de (bar van de) Lerwick Boating Club. Voor morgen hebben we een autootje gehuurd. Tot dan.
 
Michiel & Robert
NB1 er is een nieuw album aangemaakt met nog meer foto's uit Lerwick
NB2 er zijn ook nieuwe foto's geplaatst uit Kirkwall en van Westray in het eerste album