Windstil

10 juli 2007, 12:00 UTC
positie 63º 13' Noord & 017º 14' West
85 NM van Vestmannaeyjar

Vandaag, op mijn verjaardag, hebben we een windstille dag kado gekregen. Gisteren hebben we tot 8 uur 's avonds in een langzaam afnemende wind en een kalmere zee, mooi kunnen zeilen. Na ons eten (boeren omelet met champignons) ging de wind er geheel uit. We varen nu, langs de Zuidkust van IJsland, in een rug van hoge druk tussen twee depressies in, op de motor. De zee is een langzaam golvende spiegel. Robert maakt 's avonds een verjaardagsdiner met gebakken aardappelen en zelfgemaakte gehaktballen. Wat een feest! Een volgende depressie ligt nu bij de zuidpunt van Groenland, maar die zal naar verwachting onder ons langs gaan. Voorlopig houden we dus nog wind mee. Op het N-lijk halfrond is de windrichting ten N van een depressie doorgaans Oostelijk. Het betekent wel dat de schepen op weg naar Groenland, die al in Reykjavik zijn, daar niet weg kunnen i.v.m. de storm bij Cap Farvel. Dat kan nog een gezellige reunie worden, o.a. met Herman Marres en Rian de Jong, die daar al liggen met hun Lyra. Bovendien is de situatie van het ijs rondom Groenland nog zo ongunstig dat het nu nog erg moeilijk is om daar te varen. Wij wachten maar even af. Eerst gaan we naar IJsland. Daar blijven we een week. Een aantal vrienden van Robert komen daar enige dagen vakantie vieren en wij hopen daar samen met hen op te trekken. Robert later vliegt met hen naar zijn familie, om met Emmy en Matthijs op vakantie te gaan en Arjen Duyve komt dan bij mij aan boord. Robert komt in Canada weer aan boord. Straks in Reykjavik trekken we ons plan voor de komende maand, dat vooral afhankelijk zal zijn van de ontwikkelingen in de ijs situatie bij Cap Farvel en in de Davis Street en van het weer.

De verjaardagstaart die Frouk Segaar ons had meegegeven voor vandaag is uit de vrieskist gehaald en ligt nu in de oven warm te worden. We gaan lunchen.

Groet van langs de zuidkust van IJsland van Michiel en Robert.