Zacharias Havn, Groenland

Zacharias Havn, 6 november 2007
 
Vandaag lagen we voor anker in onze eigen privé baai net ten NW van het vissersdorp Sydprøven. Aanvankelijk wilden we gisteren aan het einde van de dag naar dat dorp, maar de ene baai was te ondiep, de (heel) kleine vissershaven was niet toegankelijk en de kade aan de NO kant lag op lagerwal. Bovendien staat het eiland bloot aan valwinden, dus zochten we een beschutte baai aan de andere kant. Dat kwam in meer dan een opzicht goed uit, want:
-                      het werd slecht weer, met veel kou en regen
-                      De problemen met de dynamo van de PdD waren terug gekomen.
-                      De bijboot van de Lyra was lek
-                      We wilden allerlei klusjes doen, en
-                      We vonden het niet erg om nog een dagje langer in Groenland te blijven.
Alles is hier even mooi en indrukwekkend. Zelfs in de regen. 's Ochtends maakte ik een toertje door onze baai met Pasdeautje. Er was zowaar even een dun zonnetje en ik maakte een paar mooie foto's.
 
De rest van de dag werd het vullen van de Gatjes. Twee lekken in de pudding van de Lyra werden opgespoord en gedicht. Het lek in de laadstroom van de PdD werd gevonden en verholpen. Voor de i-pod van Rian maakte we een toegang tot haar eigen PC, waardoor ze nu ook muziek kan laden in haar eigen i-Podje. De restanten van een ijsberg(je) die tussen onze boten wilden nestelen werden vakkundig met een pikhaak de andere kant op gestuurd. Er zit nu antifouling op de ijsberg, zodat die niet meer aan groeit.
 
Op 2 november schreef ik dat we voor het weekend mooie plannen hadden. Dankzij het toen erg mooie weer hebben we dat volop kunnen doen. Zaterdag wandelden we over het schiereiland Sissaritoq (Old Nanortalik) met de ruines van een oude eskimo nederzetting, tevens handelspost. De wandeling door het ruwe terrein (er zijn geen wegen in Groenland) was indrukwekkend en warm onder de brandende zon in de luwte van de bergketens. Uit de baai hoorden we de knallen en dreunen van het uit elkaar vallen van de ijsbergen. We eindigden in de kroeg van Hotel Kap Farvel, waar we werden verwelkomd door de plaatselijke mensen. Een oud vrouwtje, genaamd Sara was zou verguld met onze aanwezigheid, dat ze met vier flesjes bier aankwam, waarop ze ons trakteerde. En dat terwijl wij uitdrukkelijk waren gewaarschuwd om geen alcohol aan de Inuits te schenken. Haar jongere vriendin Rosánguak wilde ons graag uitleggen dat we vooral naar de hot springs op het eiland Uunartoq moesten gaan. Wat een superdag. De volgende dag eerst snel naar het tourist office om foto's te uploaden op de site en mails op te halen. Daags tevoren waren hadden we de pogingen daartoe op moeten gegeven door een falende internet verbinding. 's Middags eerst dieselolie tanken en daarna uitgevaren naar Uunartoq. Onderweg bleek de vervanging van de dynamo van de PdD niet het gewenste effect te hebben. De laadstroom bleef veel te laag. Gelukkig hebben we nog een losse generator, dus we kwamen niet in de problemen. Het was prachtig zeilweer en we namen onze tijd om in de ankerbaai bij Uunartoq te komen.
 
De volgende dag met z'n vieren in Pasdeautje naar de wal met badkleding en handdoeken, met links en rechts ijsbergen om je heen. En jawel, achter de heuvel drie warme bronnen. Eén helemaal vol met spelende kinderen. Eén van de andere poelen nog leeg, dus dat werd ons privé stoombad. Het begon zachtjes te regenen, maar dat deerde niet. Wat een geweldige ervaring, met een decor van de woeste bergen van Groenland, fjorden met ijsbergen en in water van ca. 35 ºC. Toen we terug wandelden was het weer droog en vertrokken we richting Sydprøven. Het werd Zacharias Havn net om de hoek. Daar serveerde de PdD pannenkoeken op Oud Hollandse wijze. Het bleef die avond nog lang onrustig in de baai.
 
Vandaag, maandag was het dus klussen geblazen. Arjen en Herman dwaalden 7 uren achtereen door de catacomben van de PdD op zoek naar het lek in de laadstroom. Het werd gevonden en, na het verleggen van enige aansluitingen, verholpen. Morgen naar Qaqartoq om ons voor te bereiden op de sprong naar Canada. Dat wordt voorlopig ook het afscheid van de Lyra. Zij blijven nog wat langer in Groenland. We zullen elkaar missen. Gelukkig hebben we ons dagelijkse radiopraatje dat we op weg naar IJsland samen met hen instelden. Die draad pakken we straks weer op. Morgen eerst kijken of de het laden van de batterijen van de PdD nu wel goed gaat lukken. Nieuwe dynamo, nieuwe draden, alles doorgemeten en getest. Het zal nu toch een keer goed gaan!
 

Michiel & Arjen