Lockeport, Nova Scotia

We liggen in Lockeport op de ZW hoek van Nova Scotia. Het is de bedoeling dat we in twee dagen de sprong gaan maken over de Bay of Fundy. Nergens in de wereld is er zo een groot verschil tussen eb en vloed, met alle getijstromen en wervelingen die daar het gevolg van zijn. Tegen het getij invaren is hier onbegonnen werk. Morgen een kleine 70 mijl naar Yarmouth en hopelijk de volgende dag meteen 65 mijl er achter aan naar Seal Cove op Gran Manan. De restanten van de Tropical Storm Gabrielle trekken onze kant op, maar we hopen de windvlagen die daar uit gaan komen uit te kunnen rijden aan de andere kant van de Bay of Fundy. Vandaag zag het er naar uit dat we voldoende tijd met gunstig weer zullen houden om dat te gaan doen. Gabrielle lijkt niet hier te komen voor de 12e. Die dag wordt dan hopelijk onze rustdag op Gran Manan. Vandaag voeren we van Lunenburg naar Lockeport. De dag begon met heel mooi weer en een bakstagwind van 15 knopen, maar de wind stierf en de zon verdween achter de wolken. De regen kwam gelukkig pas toen we in het restaurantje naast de boot een biertje zaten te drinken. Eigenlijk was het een doodsaaie dag.

Gisteren daarentegen was een dag vol belevenissen. Het begon met ons vertrek uit de Marina van de RNSYS. We wilden vroeg vertrekken, maar er hing een potdichte soepmist in de baai, die ons nog een paar uurtjes aan het brandstof-dock van de club hield. Patricia en Rob kwamen nog uitgebreid koffie drinken, beladen met goede wensen en raad voor de lastige oversteek van de Bay of Fundy. Patricia bracht een mand vol lekkernijen voor ons aan boord, met o.a. zelf gebraden draadjes vlees, garnalen, salades, enzovoort. Enige andere vertrekkers, die we hier bij het Squadron hebben leren kennen, kwamen ons ook nog een goede reis wensen. Zij komen over een paar weken achter ons aan. We zullen ze ongetwijfeld nog gaan tegenkomen. De trip naar Lunenburg was tegen de wind in, en zodra we de baai van Halifax uit waren, zaten we weer in de soepmist met een zicht van nauwelijks 25 meter. Bovendien verdween de wind. Gelukkig klaarde het later op en toen we in Lunenburg aankwamen was het mooi weer met een goede wind tot in de baai. We vonden een ligplaats, met stopcontact aan het dock van het Visserij Museum. De supermarkt was nog open en in het museum was een prima bar tevens eetlokaal. We deden daar vier dingen tegelijk. We aten de ooit lokaal bekende Lunenburg Sausages with Sauerkraut. We keken ondertussen op twee beeldschermen tegelijk, naar zowel de dames finale van de New York Open op Flushing Meadows, als naar de delen 1 en 2 van Pirates of the Caribbean. En tenslotte pasten we op onze tassen met boodschappen uit de plaatselijke supermarkt die aan onze voeten stonden. Wat een leuke avond, was dat weer. Lunenburg is erg toeristisch, maar de mensen die er wonen en werken zijn geweldig.

Wij hebben het weer naar onze zin. Nog even doorbijten om de Bay of Fundy over te komen en tegelijkertijd Gabrielle te ontwijken en dan door naar de USA.

Robert en Michiel