Pas de Deux mag een maandje uit rusten

28 november 2007
We zitten nog op de werf van de River Bend Marina, maar we zijn feitelijk klaar voor ons vertrek naar Nederland over een paar uur vanaf Miami Int'l Airport. De boot staat netjes op de kant, de motor is er uit en staat in de werkplaats. Het onderwaterschip is helemaal geschrobd, door ons zelf en de aangroeiwerende verf die onder de algen vandaan kwam is nog heel netjes. Met wat tussentijds schrob werk met duikbril en snorkel kunnen we met dit mooie schone onderwaterschip nog een flink aantal maanden vooruit.
Dat was niet het geval met de motor. De problemen die we hadden bleken toch van structurele aard. De olieringen rond de zuigers lekten en ook de voeringen van de krukas lagers zijn ernstig versleten. De motor is er gisteren door twee handige monteurs in een paar uur uitgehaald en vervolgens met een hijskraan en hun truck naar de werkplaats vervoerd. Daar wordt de motor helemaal overhauled, zodat we het risico van verdere problemen in principe niet meer hebben.
Gisteren was een bijzondere dag. We stonden vroeg op, na onze, voorlopig, laatste nacht aan boord. Achterhut helemaal vrij maken, zodat de monteurs goed bij de motor zouden kunnen. Om 08.00 uur AM lagen klaar voor de baan van de botenlift en 90 minuten later stonden we onder de boot het onderwaterschip te schrobben met een slang, bezems en boenders. Ondertussen werd boven onze hoofden de motor gedemonteerd van het fundament in de boot. De rest van de dag waren we verder aan het schoon maken, afspraken maken met de werkplaats, met de werf, opruimen en er voor zorgen dat Pas de Deux netjes kan winterslapen in de warmte van Florida gedurende de maand december. Om 4 uur 's middags was de kraan er om de motor uit de kuip te hijsen. Die was daar neer gezet via een soort houten glijbaan die was gebouwd om de hoogte en de afstand van de kajuitvloer naar de kuip buiten, te overbruggen.
Aan het einde van de dag waren we allebei doodmoe en afgepeigerd. Een goede douche op de werf frist dan geweldig op. Bob, die hier de poort bewaker is, bracht met onze bagage in de truck van de werf naar ons hotel een paar Blocks verderop, waar we voor het eerst sinds tijden weer eens naar een gewone televisie, met iets anders dan alleen American Football, konden kijken. 's Avond ons heil gezocht bij Maryam in Old Heidelberg, waar we ook kennis maakten met Per, uit Zweden en Pascal, uit Parijs, die ons veel konden vertellen over cruisen in Cuba. Pascal heeft zelf ook een zeiljacht waarvan ze de tekening uit haar handtas haalde. Het is volgens mij de vroegere Dumonveh, 42 voet, bij Cammenga gebouwde boot, die we vroeger ook veel in de Flevo Races hebben zien deelnemen. De wereld blijkt toch steeds weer klein te zijn en lijkt meer op een dorp, waar iedereen toch via een of andere weg, op een of andere manier, steeds weer kennis van elkaar is.
Op de maandag voor deze gedenkwaardige dag, hadden we nog een bijzondere middag. Rob Maurice, die zo een geweldige gastheer voor ons was in Halifax, was naar Ft. Lauderdale gekomen, o.a. om ons weer te zien. Dat werd een geweldige middag, omdat Rob, met zijn achtergrond in de watersport branche, in Ft. Lauderdale, de "Yachting Capital of the USA", uitstekend de weg weet. We begonnen met een bijzondere lunch in een Sea Food bar aan de A1A, dat van buiten meer op een truckerscafé lijkt, dan op iets anders, maar waar heel bijzondere Hot Shrimps, Hot Steamed Clams en Conch Fitters, worden geserveerd. We gingen naar het Mekka van de superjachten, de Bahia Mar Marina, en dronken een paar biertjes aan het zwembad van de Marina, met op de achtergrond het luxe hotel dat ook onderdeel van het complex is. Rob had bovendien mijn in Canada gerepareerde Sony camera bij zich en ook mijn nieuwe kleine Canon, die het na een week al had begeven en via hem een behandeling in het Canon ziekenhuis onderging. Gevolgen van de hulp van Rob Maurice zijn, dat ik mijn geliefde Sony weer terug heb en ben nu in het bezit van drie werkende digitale camera's. Een deel van de foto's die ik van de operaties met hijskranen en zo meer gisteren heb gemaakt, zijn te zien aan het einde van het album met de foto's van de Intra Coastal Waterway.
Op 2 januari in het nieuwe jaar zijn we weer terug in Florida, voor nieuwe episodes in de Florida Keys en hopelijk in Cuba. Tot die tijd zijn we ruim een maand bij onze families, vrienden, kennissen en andere geliefden. Misschien gaan we in Nederland wel even schaatsen!
Michiel en Robert