Rum Cay

Rum Cay, 24 februari 2008

Vanochtend voeren we, vrijwel zonder wind, op een lange lichte swell van de oceaan naar Rum Cay. We varen nog steeds op met Cheryl en Carl, die op hun Mystique hun vriend Dick er bij aan boord hebben gekregen. Dick  is een ervaren alpinist, die al twee verschillende toppen van >8000 m heeft gehaald (beide in de Himalaya), bovendien is hij een gezellige kerel met veel boeiende verhalen. Als klimmer kom je nog eens op een paar plaatsen van de wereld, waar anderen niet zo gauw naar toe gaan.

We hadden er geen rekening mee gehouden dat het vandaag zondag is. Ergo, alles is dicht. Het eiland is er niet minder mooi om en we hebben een mooie, veilige ankerplaats vlak achter het rif van de baai voor de enige nederzetting, Port Nelson.  Op aanwijzing van een lokale inwoonster vonden we op het strand wel Mrs. Ruby Bain, met haar restaurant en bar. Zij is het enige etablissement dat open is. Gelukkig is het allemaal precies zoals je hoopt dat het zal zijn. Aan het strand, koud bier, een tv die een of andere soap vertoond. Enige locals die in het lokaal rond hangen, allen Mrs. Ruby Bain’s familie leden en een menu met lokale gerechten zoals Grouper, Turtle, Conch enz. Wij kozen voor Grouper en reserveerden (!) voor 7 uur. Chocolate Rum Cake toe, weer de TV aan, nu met een griezelfilm, wat wil je nog meer.

Inmiddels hebben we ook, op basis van een schijnbaar gunstig window in het weer (koufronten hebben we nodig, anders blaast de passaat ons steeds tegen!), een vaarplan gemaakt voor de komende week. Morgenochtend vertrekken we voor 120 mijl naar Mayaguana, daar blijven we tot dinsdag avond. De nacht daarop hopen we naar de Sopadilla Bay op Providenciales (Turks en Caicos eilanden) te varen. We gebruiken twee of drie dagen om over de banken van de Caicos eilanden te gaan en we hopen in de nacht van 2 naar 3 maart naar Luperón in de Dominicaanse Republiek te komen. Het is vooral spannend omdat we verwachten dat de wind niet voor die tijd weer naar het ZO draait en we de passaat en alle golven recht op de neus krijgen. Help ons maar met te duimen voor een mooi en langzaam koufront.

Let ook op de foto's die we maakten van de zeer duidelijke convectie boven Rum Cay die we vanochtend zagen en van het wel heel bijzondere spel van de kleuren geel, rood en helderblauw in de lucht in het Westen vlak na de zonsondergang van vanavond.

Michiel en Robert