Nog een dag op Pico

Horta, 30 juni 2008

Ons avontuur op de Pico van gisteren is ons goed bevallen (Foto´s staan in het Azoren album en in de postring hieronder). Geen spierpijn; Matthijs een beetje koppijn van te veel zon en te weinig water. We hebben nog niet genoeg van Pico. Om 10.00 uur weer met de veerboot naar Madalena, waar Maria, ondertussen een vriendin van ons geworden, al weer voor ons klaar stond. We gingen naar een plaatselijk kaasfabriekje, voornamelijk om kaas vor de reis naar Engeland te kopen. We reden door de oude wijngaarden, tegenwoordig wereld erfgoed van UNESCO. We gingen naar de Noordkust waar we de spectaculaire lava formaties bekeken, grote grotten en spelonken waar de oceaan deining doorheen raast. De electriciteits generator die op de golven werkt staat er nog steeds en werkt nog ook. Twee Walvisvaart museums. Ondanks dat ik hier twee jaar geleden ook was, blijft het boeiend. Maria nam ons mee naar en plaatselijk restaurant in Lajes, waar we de keuken van Pico testten en goedkeurden. Omdat we vandaag niet hoefden te klimmen mocht daar een biertje bij. Het spectaculairste kwam ´s middags toen we afdaalden in de Grottes des Torres. De grot is 5 en een halve kilometer lang en is eigenlijk een lange vulkanisch gevormde pijp, waardoor heen ooit de lava naar zee stroomde. Onze vrouwelijke gids vertelde er met groot enthousiasme over. We waren maar net op tijd terug bij de boot. Afscheid van Maria. Tot een volgende keer? Ik hoop het zeer.

Vandaag houden we ons bezig met de voorbereidingen van ons vertrek uit Horta. Matthijs en Robert maken de muurschildering verder af. Vanmiddag boodschappen halen bij de supermarkt, dieseltanks vullen, boot opruimen en zeeklaar maken. Morgenochtend willen we met het eerste licht weg. Dan hebben we voor het weer donker wordt, de Azoren helemaal achter ons. Het weer lijkt goed te worden. Erg veranderlijk met een lange processie van Lage druk gebieden en fronten, maar geen stormen in het verschiet. Als het ons, enmaal onderweg, niet bevalt, dan kunnen we altijd nog een stop maken op Terceira.

Foto´s van de dag op de Pico staan in het foto album van de Azoren. Foto´s over onze tweede dag komen later. We melden ons hopelijk weer als we op zee zijn.

Michiel