Bij de Spaanse kust

8 mei 2011, voor de baai van Vivero, Baskenland

We hebben besloten om een nacht aan de wal door te brengen, met fijne vooruitzichten zoals een nacht achtereen te kunnen slapen, om met mes en vork te eten in een restaurant met servetten, om te douchen en zo nog een paar dingen. We gaan naar Vivero in het Westen van Baskenland, net achter Cabo Ortegal, waar de Spaanse kust naar het ZW gaat lopen en waar de Golf van Biskaye in de Atlantische Oceaan overgaat. De belangrijkste drijfveer voor dit beluit, is het weer. We zijn wel klaar met de tegenwind, het gehak, gestamp en geslinger in een wilde zee, waarbij Michiel zojuist zijn door Joost gebakken ei eerst uit de kuipvloer kon krabben voor het op te eten. Vannacht blijft het nog wild met veel buien (incl. grote winddraaiingen), maar morgen treedt er hopelijk een weersverbetering in, waarbij ook een andere windrichting dan alleen maar ZW wordt voorspeld.

Zoals voorheen hebben we ook weer veel klussen. Voor de giekneerhouder die uit de voet van de mast is losgerukt, maakten we een mooie noodoplossing, die waarschijnlijk ook nog sterker is dan de oude verbinding. De (nieuwe) lamp boven de keuken heeft dezelfde eigenschap als de oude, die niet meer uit wilde, dus die is er weer uit. De kraanlijn was losgewaaid/geslingerd en zit weer netjes op z'n plaats. En zo nog wel een lijstje met andere huishoudelijke klussen, anders dan de dagelijkse afwas, zoals bijv. het schoonmaken van de bilge pomp. Een klus die we nog niet geklaard hebben is de verbinding van de windmolen met de as van de dynamo van de DuoGen. Die heeft waarschijnlijk te veel wind gegeten en is gebroken. Dat wordt nog even puzzelen, want die generator kunnen we node missen.

Tenslotte kregen we steeds een beetje water uit de motorruimte (waarschijnlijk van een van de verbindingen van de warmte wisselaar achterop de motor) dat zich steeds door de hele bilge verspreidt en bij scheef liggend schip ook plaatsen bereikt waar je geen water wil hebben. Dat probleem heeft zich misschien zelf opgelost, want vandaag was dat water uit de motorkast er opeens niet meer of althans veel minder. Ook dat is nog een thema voor nadere analyse.

We zijn nu onder de steile kust van Noord Spanje en negen mijl van de baai van Vivero. We kunnen bijna niet wachten. De golven worden al merkbaar minder, maar de katabic winds (valwinden) niet. Terwijl ik schrijf krijgen we er eentje met een snelheid van 37 knopen over dek, maar we waren middels Reeds Almanak er voor gewaarschuwd. Straks eerst de inhoud van de bus met Muesli opvegen die zich in het vooronder en op de vloer heeft verspreidt.

Joost en Michiel