58 mijl van Cabo Sao Vicente

12 mei 2011, 18:20 UT

Cabo Sao Vicente (Kaap St. Vincent) vormt de uiterste ZW punt van Portugal. Het is niet het meest W-lijke punt van het vaste land van Europa, want dat is Cabo Roca bij Cascais/Estoril, waar we vanochtend vroeg omheen gingen. Na Kaap St. Vincent gaan we op een NO koers nog 16 mijl verder en dan zijn we in Lagos. Die laatste 16 mijl gaan we waarschijnlijk wel tegen de wind in, want aan de andere kant van de kaap zal de wind ergens tussen NO en O vandaan komen. Het zal wel vroeg in de ochtend worden dat we er zijn.

Onze belevenissen vandaag:
* vanochtend vroeg nevel en bijna geen wind.
* Bij het eerste daglicht een beetje wind. Spi er op. De mist blijft.
* We horen de branding van Cabo da Roca en Cabo da Raso. Het waait nu veel harder (land effect) spi is weer weg en als we de branding niet alleen horen, maar ook zien, gijpen we snel.
* Taag overgestoken, ontbijt met yoguart en muesli, spi weer omhoog.
* in afwachting van de E wind spi gestreken, maar die wind komt niet. weer terug gegijpt en Genaker er op. We hebben een veel grotere meeligger, ook onder een halfwinder. Als wij onze G hebben staan loopt hij niet meer bij ons vandaan.

weet je, ik kan zo wel een hele bladzijde volschrijven, want op deze manier is oceaan zeilen pas echt leuk. Het is p....... mooi weer. Windje 3 à 4 schuin van achteren, mooie muziek uit de speakers en we klooien maar wat aan. Alleen maar hoogte punten vandaag. Zo moet het zijn. Straks bij de Kaap krijgen we nog een paar tikken, maar ach wat zijn die laatste 16 mijl, vergeleken met de ruim 1400 mijl die we al gevaren hebben sinds 20 april?

In het rijtje hierboven verdient een hele school pilot whales, die vanochtend een kwartiertje nieuwsgierig bij ons kwamen spelen, toch ook vermelding. Ja, ze staan op Joost zijn film! springend en wel!

Joost en Michiel