Langs de Algarve kust

14 mei 2011, 10:35 UTC

We zijn 5 mijl ten ZO van Lagos en onderweg naar Ilha da Culatra (voor de lagunes ten Z van Faro en Olhão). 6 jaar geleden was de Pas de Deux hier ook samen met de Kerewin van Peter Elmers. We beloofden onszelf om hier ooit terug te keren en die belofte zal hopelijk aan het einde van deze dag vervuld zijn.

Onze passage van Kaap S. Vincent, gisteren ochtend bij het eerste daglicht, werd toch nog een beetje wild, maar de harde valwinden duurden maar een kwartiertje. Twee reven er in, en even later er weer uit. Daarna prachtig zeilen, recht tegen de wind in, met alle zeilen op en bij, naar Lagos. Wat een mooie sport doen wij toch en wat een genot om dat lekker zelf te kunnen doen. Om 12:00 (UTC) lagen we voor de incheck steiger en was er weer een grote etappe volbracht. 490 mijl van Viviero naar Lagos, incl, vier nachten op zee. Dit keer heel wat gemakkelijker dan de overtocht van de Golf van Biskaya.

Lagos heeft een Marina die alles heeft, modern, comfortabel, iedereen spreekt Engels en de mensen zijn uiterst vriendelijk. Het plaatsje is oud, heeft een rijke geschiedenis, dus werd het enige malen verwoest. Lagos was onder andere de geboorteplaats van Bartholomeas Diaz, de ontdekker van Kaap de Goede hoop in 1488 en ook Hedrik de zeevaarder woonde in Lagos waar hij in 1460 stierf.

Voor onszelf is sinds gisteren het familie bedrijf "O ALBERTO" onvergetelijk. Bar, eethuis, stoeltjes op straat, hoog boven in de oude stad, al 22 jaar met Alberto's vrouw, die de zaak bestiert en bovenal de kookkunst van Alberto zelve. Voor Joost een schotel met zwaardvis, Michiel een onweerstaanbare Stroganoff. Flesje witte wijn van het huis. En geloof het of niet de mooiste omelette Siberienne die je ooit geproefd hebt. We weten waar hun adres woont. Alleen voor de echte liefhebbers.

Het marina personeel hielp ons aan het telfooonnr. van een rigger en 30 minuten nadat we de Pas de Deux in de box hadden gelegd (we zaten net aan ons 1ste biertje) was de voet  van de Kicking strap, die uit de mast was gerukt, weer gemaakt. Met een indrukwekkende hydraulische popnagel tang, waarmee hij popnagels kon plaatsen tot 7 mm dik alsof het nietjes zijn. Het apparaat is niet groter dan een handboormachine. En weer een aardige kerel.

Dagafsluiting op de kade van de Marina voor de Lazy Jacks Bar met de muziek van een live trio met pop nummers uit de jaren 60 en 70.

Vanochtend lang douchen, ontbijten, zon op onze bol en bij gebrek aan wind over een volkomen vlakke zee naar Ilha da Culatra.

Michiel en Joost