Gibraltar; 5 juli 2011, 08:00

We zijn zojuist ontwaakt uit een diepe lange slaap na een prachtige dag op Rots van Gibraltar. Eergisteren, op zondag 3 juli, zeilden we daar naar toe met een steeds toenemende wind van achteren. We voeren met 2 reven in het grootzeil en de yankee op de boom. Onze hoogste SOG was 10,1 knopen. Na het smalste punt in de straat van Gibraltar, bij Tarifa, namen de golven af. De wind bleef, zoals verwacht mee draaien met de kustlijn en 5:35 uur na ons vertrek uit Barbate lagen we vast in de Queensway Quay Marina aan de voet van de stad. We hebben in die tijd ruim 36 mijl afgelegd. Het ging uiterst beheerst en we hadden het meest ideale weer dat je voor een passage door de straat maar kunt wensen. Af en toe valwinden tot 34 knopen, maar, zoals ik eerder schreef, da's niet erg zo lang het maar van de goede kant komt. Onderaan de rots is het heerlijk rustig met een aangenaam warme zon. Foto's van onze passage staan op de website onder "straat van Gibraltar".

Gisteren waren we toeristisch bezig. Met de bus naar boven:
- Pillars van Hercules bezocht: de poort naar "non plus ultra", de onbekende wereld.
- De natuurlijke grotten met het amfitheater
- Apen op de weg, apenlangs de weg, apen op het dak van de auto, apen hangend aan de zijspiegels, apen op je hoofd, kortom de apen zijn er nog.
- De militaire gangen in de rots met handkracht gebouwd, 33 mijl lang, uit de 17e en de 18e eeuw. O.a. gebruikt tijdens de Great Siege van de Spanjaarden.
- Main street met zijn talloze Tax Free shops, kroegen, restaurantjes, banken, wisselkantoortjres en veel terrasjes.
- De glasblazerij op Cazemate's square

Straks gaan we boodschappen doen, onze lege gasflessen inwisselen voor volle, nog even naar Main Street en om ca. 12:00 uur willen we vertrekken naar Ceuta. Ceuta is een Spaanse enclave op de Noordkust van Afrika. Weer zo'n plaats vol van historie. T' is maar een kort ritje van 16 mijl. Overmorgen woensdag gaan we naar de Costa del Sol, waar we zijn uitgenodigd door mijn vroegere zeilmaat Ton de Bruijn. Jazeker, die Ton waar tegen ik in de tijd dat we nog in een Pluis voeren, al wedstrijd zeilde. Hij woont nu in Estepona, waar hij ook een bootje heeft liggen.

Michiel